1- بهره‏گيرى بيش‏تر از زندگى:
استفاده نيكوتر و بيش‏تر از زندگى و جلوگيرى از هدررفتن سرمايه و استعداد، نيازمند برنامه‏ريزى دقيق و رعايت نظم در تمامى فعّاليّت‏هاست. فردى كه براى اوقات‏شبانه روز خود برنامه‏اى تنظيم كرده، كارهاى شخصى و اجتماعى‏اش را در زمان مورد نظر انجام مى‏دهد، بهره بيش‏ترى را از آن خود و ديگران خواهد ساخت.
از اين رو، امام كاظم عليه السلام به برنامه‏ريزى، تنظيم كارها و بهره‏گيرى صحيح از وقت اشاره كرده، مى‏فرمايد:
آداب معاشرت، ص: 129
«بكوشيد كه وقت خود را چهار قسمت كنيد: بخشى براى مناجات با خدا، بخش ديگر براى امرار معاش، بخش سوم براى معاشرت با برادران و معتمدانى كه عيوب‏تان را به شما مى‏گويند و در دل به شما اخلاص مى‏ورزند و بخش چهارم براى لذّت‏ها و كام‏جويى‏هاى مشروع؛ تا براى سه بخش ديگر نيرو بگيريد.» «1» با مطالعه زندگى امام راحل قدس سره به روشنى مى‏توان دريافت كه از جمله عوامل مؤثّر در زندگى، تحصيل و مبارزاتشان؛ برنامه‏ريزى صحيح و پاى‏بندى به نظم بوده است. يكى از شاگردان ايشان در اين باره مى‏گويد:
«نظم دقيق در زندگى ... از ويژگى‏هاى معروف امام است كه شايد از زبان ديگران مكرّر شنيده باشيد، به راستى عجيب بود كه حتّى‏ براى مطالعه و قرائت قرآن و كارهاى مستحب و حتّى‏ زيارت‏ها و دعاهايى كه در وقت خاصّى هم وارد نشده بود، وقت خاصّى را تنظيم كرده بودند و هر كارى را بر طبق همان زمان‏بندى و تنظيم خاص انجام مى‏دادند، به طورى كه براى هر كس كه مدّتى با ايشان مأنوس و معاشر مى‏شد، مشخّص بود كه در چه ساعتى، مشغول چه كارى و انجام چه عملند، اگر چه در حضور ايشان نباشد و فرسنگ‏ها از محضرشان دور و جدا باشد.» «2»
شاگرد ديگرشان مى‏گويد:
«تمام اوقات شريفشان را براى كارهاى شبانه‏روزى منظّم و مرتّب كرده بودند كه اين براى ما خيلى مفيد بود و تا انسان در امورش منظّم نشود هيچ كارى را نمى‏تواند، پيش ببرد.» «3»