نشانه‏هاى عدالت‏
جامعه انسانى از افراد مختلف با ويژگى‏هاى اخلاقى و روحى خاص و نيازهاى گوناگونى تشكيل شده و روشن است كه در زندگى اجتماعى، برخورد افكار، منافع و ... پيش مى‏آيد. در اين برخوردهاست كه بايد عدالت به مفهوم اجتماعى و اخلاقى آن به نيكوترين شكل رعايت شود، تا افراد جامعه با آرامش، اعتماد و علاقه‏مندى به يكديگر؛ مسير رشد و تعالى را طى كنند.
بر اين اساس، انسان عادل كسى است كه در برخوردهاى اجتماعى و در رفتار با ديگران، به عدالت پاى‏بند باشد، وظيفه خود را نسبت به ديگران به خوبى انجام دهد، با هر فردى رفتارى در خور شأن او داشته، حق ديگران را ادا كند و از كوچك‏ترين توهين، دل‏شكنى و ستم دورى جويد. آراسته‏شدن افراد جامعه به اين ويژگى‏هاى برجسته كه حاكى از عدالت آنان است، موجب‏
مى‏شود كه فعّاليّت‏هاى اجتماعى با همكارى و همدلى بيش‏ترى انجام پذيرد. على عليه السلام در ضمن نامه‏اى به يكى از واليان خود با تأكيد بر عدالت در برخورد با ديگران به نشانه‏هاى آن اشاره كرده، مى‏فرمايد:
«وَاخْفِضْ لِلرَّعِيَّةِ جَناحَكَ وَابْسُطْ لَهُمْ وَجْهَكَ وَ أَلِنْ لَهُمْ جانِبَكَ وَ اسِ بَيْنَهُمْ فِى اللَّخْطَةِ وَالنَّظْرَةِ وَالْإِشارَةِ والتَّحِيَّةِ حَتّى‏ لا يَطْمَعَ الْعُظَماءُ فى‏ حَيْفِكَ وَ لا يَيْأَسَ الضُّعَفاءُ مِنْ عَدْلِكَ ...» «1»
در برابر مردم، فروتن و با آنان گشاده‏رو و ملايم باش؛ مساوات را حتّى‏ در گردش چشم و نگاه و اشاره و سلام نيز رعايت كن، تا بزرگان و صاحب‏نفوذان براى تجاوز بر تو طمع نكنند و ناتوانان از عدالتت نوميد نشوند.
امام صادق عليه السلام، عادل‏ترين مردم و نشانه عدالت آن‏ها را چنين معرفى مى‏كند:
«أعْدَلُ النَّاسِ مَنْ رَضِىَ لِلنَّاسِ ما يَرْضى‏ لِنَفْسِهِ وَ كَرِهَ لَهُمْ ما يَكْرَهُ لِنَفْسِهِ» «2»
عادل‏ترين مردم كسى است كه آنچه را براى خود مى‏پسندد، براى مردم نيز بپسندد و آنچه رابر خود روا نمى‏دارد، بر مردم نيز روا ندارد.
امام رضا عليه السلام از پدرانش به نقل از رسول خدا صلى الله عليه و آله مى‏فرمايد:
«مَنْ عامَلَ النَّاسَ فَلَمْ يَظْلِمْهُمْ وَ حَدَّثَهُمْ فَلَمْ يَكْذِبْهُمْ وَ وَعَدَهُمْ‏ فَلَمْ يَخْلِفْهُمْ فَهُوَ مِمَّنْ كَمُلَتْ مُرُوَّتُهُ وَ ظَهَرَتْ عِدالَتُهُ وَ وَجَبَتْ أخُوَّتُهُ وَ حَرُمَتْ غيبَتُهُ» «1»
كسى كه در رفتار با مردم به آنان ستم روا ندارد، در گفتارش به آنان دروغ نگويد، در وعده‏اى‏كه به آن‏ها مى‏دهد، خلاف نكند، چنين كسى جوان‏مردى‏اش تمام، عدالتش آشكار، برادرى با او واجب و غيبت از او حرام است.
با توجّه به سخنان ارزشمند پيشوايان بزرگ اسلام درمى‏يابيم كه زمانى جامعه اسلامى روى سعادت و آرامش را خواهد ديد كه تمامى افراد آن به صفت عدالت، آراسته شده و در گفتار و رفتارشان به آن پاى‏بند باشند. در چنين جامعه‏اى صفا، صميميّت و اعتماد در بين افراد موج مى‏زند و همگى در مسير رشد و كمال و در جهت تقرّب به خداى عادل به پيش مى‏روند.