مهم‏ترين دستاوردهاى راستى‏
راستگويى، صرف نظر از آثار آن، به خودى خود، فضيلتى بس بزرگ و از اخلاق انسان‏هاى كريم و با شخصيت است و افراد پاك سرشت بدون چشمداشت، سخن به راستى ادا مى‏كنند با اين وصف، راستگويى دستاوردهاى بسيار ارزشمندى دارد كه مهم‏ترين آنها عبارت است از:
الف- همراهى خدا با راستگو
خداوند منبع و منشأ همه نيكى‏ها و زيبايى‏هاست و نيكوكاران، همواره مورد عنايت او قرار دارند و راستگو نيز رشته اتصال خويش را به مبدأ هستى محكم‏تر كرده، سبب جلب فيضِ الهى مى گردد و خدا به او با نظر لطف مى‏نگرد. حضرت‏باقر عليه السلام به مسلمانان چنين سفارش كرد:
«... الا فَاصْدُقُوا فَانَّ اللَّهَ مَعَ مَنْ صَدَقَ» «2»
هان! راست بگوييد كه خداوند با كسى است كه راست مى‏گويد.
و چون اكسير گرانبها، شالوده زندگى را با صفا و مبارك مى‏كند، چنانكه رسول اكرم صلى الله عليه و آله فرمود:
«وَ اعْلَمْ انَّ الصّدْقَ مُبارَكٌ وَ الْكِذْبَ مَشْؤُومٌ» «1»
بدان كه راستگويى، مبارك و دروغگويى، شوم است.
همچنين انسان بر اثر عادت به راستگويى و امداد الهى، ديگر گرد ياوه سرايى و دروغپردازى نمى‏گردد و در نتيجه به قلّه رفيع صداقت، صعود مى‏كند و در پيشگاه خدا «صدّيق» محسوب مى‏شود، امام باقر عليه السلام فرمود:
«انَّ الرَّجُلَ لَيَصْدُقُ حَتّى‏ يَكْتُبَهُ اللَّهُ صِدّيقاً» «2»
شخص، آن قدر راست مى‏گويد تا خداوند او را صدّيق، محسوب مى‏كند.
آنگاه با كسب اين پيشينه ارزشمند و پس از سپرى كردن زندگى پاك و مبارك، در سراى جاويد نيز نزديك‏ترين فرد به مقام شامخ نبوى صلى الله عليه و آله خواهد بود، چنانكه فرمود:
«اقْرَبُكُم غَداً مِنّى‏ فِى الْمَوْقِفِ، اصْدَقُكُم لِلْحَديثِ ...» «3»
نزديك‏ترين فرد شما به من در فرداى قيامت، راستگوترينتان خواهد بود.
ب- سلامت و رهايى‏
دروغگو همواره ميان رسوايى و عذاب وجدان گرفتار است؛ اگر دروغ او فاش نشود، خود از ياوه‏اى كه بافته در رنج است و اگر دروغش افشا شود، رسوا مى‏گردد، از اين رو همواره از اضطراب روحى يا گرفتارى اجتماعى، رنج مى‏برد. ولى انسان راستگو همواره با راستى، پلى بر حوادث و غوغاها مى‏زند و از ميان جرّ و بحث‏ها و گرفتارى‏ها به سلامت عبور مى‏كند، خود را دچار دغدغه دروغپردازى نمى‏كند و با پرهيز از ياوه سرايى، دريچه‏هاى سلامت و رهايى را به روى خود مى‏گشايد.
امير مؤمنان عليه السلام مى‏فرمايد:
«عاقِبَةُ الصّدْقِ نَجاةٌ وَ سَلامَةٌ» «1»

فرجام راست گويى نجات و سلامت است.
بود صبح كاذب، سخن بى فروغ
نيايد ز صادق زبانان، دروغ‏

ولى كى سزد حرفى از نكته سنج
كه بايد بر اثبات آن برد رنج‏

لب از دعوى به كه دارى نگاه
كه آرى دليلش ز يك ساله راه‏

بيا مطربا زانك وقت نو است
بزن اين نوا را در آهنگ راست‏

كه كج، جز گرفتار خوارى مباد
بجز راست را رستگارى مباد «2»


ج- موقعيت ممتاز
راستگويان، همواره نزد خود، خدا و مردم، سرافراز و روسفيدند و در زندگى اجتماعى، به موقعيت ممتازى دست مى‏يابند؛ دوست و دشمن، با ديده احترام به آنان مى‏نگرند، صفاى درونى‏شان را تحسين مى‏كنند، به سخن و پيمانشان ارج مى‏نهند و خواسته هايشان را نيكو مى‏شمرند.
اميرمؤمنان عليه السلام دراين‏باره نيز مى‏فرمايد:
«انَّ الصَّادِقَ لَمُكْرَمٌ جَليلٌ وَانَّ الْكاذِبَ لَمُهانٌ ذَليلٌ» «1»
راستگو، محترم و ارجمند است ولى دروغگو، بى ارزش و خوار است.
انسان راستگو، متفكر باشد يا نويسنده، كاسب باشد يا كارمند، كارگر باشد يا كشاورز، سياستمدار باشد يا ... نزد همه عزيز و ارجمند است و بر عكس، دروغگو گر چه از مقام و ثروت و ديگر مظاهر مادّى هم بهره‏مند باشد، در چشم مردم حتى فرزندان و بستگان خود، بى ارزش و ذليل است.
د- تقويت اخلاق نيك‏
از آثار بسيار پرارج راستگويى، آراسته شدن به صفات پسنديده ديگر و پرهيز از زشتى‏هاست چرا كه راستگو به خاطر پايبندى به صفت زيباى راستى، تلاش مى‏كند بسيارى از كارهاى نيك را نيز انجام دهد و از گناهان بپرهيزد از بيم آنكه مبادا در برابر پرسش ديگران قرار گيرد و آبرويش بر باد رود.
چنانكه از زبان فردى نقل كرده‏اند: «خدمت رسول خدا صلى الله عليه و آله رسيدم و عرض كردم: اى رسول خدا اخلاقى به من بياموز كه خير دنيا و آخرت را برايم فراهم سازد. آن حضرت فرمود: دروغ نگو. پس از سخن رسول اكرم صلى الله عليه و آله هرگاه تصميم به انجام كار زشتى مى‏گرفتم، به ياد سخن پيامبر مى‏افتادم و فورى از آن منصرف مى‏شدم زيرا با خود مى‏گفتم: اگر اين كار زشت را مرتكب شوم و كسى از من پرسد: آيا تو چنين كارى را انجام داده‏اى؟ يا بايد راست بگويم و به گناه اعتراف كنم، در اين صورت رسوا مى‏شوم و يا بايد دروغ بگويم كه با سخن پيامبر مخالفت كرده‏ام.» «2»
از اين رو، امام على عليه السلام، راستگويى را احياگر تقوا دانسته است:
«الصّدْقُ حَيوةُ التَّقْوى‏» «1»
راستگويى، حيات تقواست.
و در سخن ارزشمند ديگرى دايره اين اثر بخشى را وسيع‏تر كرده و فرموده است:
«الصّدْقُ صَلاحُ كُلّ شَىْ‏ءٍ وَ الْكِذْبُ فَسادُ كُلّ شَىْ‏ءٍ» «2»
راستگويى، سبب اصلاح همه چيز و دروغ، سبب فساد همه چيز است!
حضرت صادق عليه السلام نيز در سخنى نورانى مى‏فرمايد:
«الصّدْقُ نُورٌ مُتَشَعْشِعٌ فِى عَالَمِهِ كَالشَّمْسِ يَسْتَضيى‏ءُ بِها كُلُّ شَىْ‏ءٍ ...»
راستگويى در عالم خود، نورى پر تلؤلؤ است، همانند خورشيد كه همه چيز از نور آن بهره‏مند مى‏گردد.
علاوه بر اين، در برخى روايات به ديگر صفات نيكى كه پيامد راستى هستند اشاره شده است؛ مانند: مروّت «3»، وفاى به عهد «4»، شجاعت «5»، عزّت «6»، پاكى‏اعمال «7» و ...