حقوق برادرى‏
بدون اغراق بايد گفت؛ حقوق برادرى قابل شمارش نيست و در هيچ مرزى محدود نمى‏شود و مؤمن نسبت به برادر مؤمنش نبايد هيچ گونه نيكى را دريغ دارد و تا آنجا كه مقدور است بايد نسبت به او خيرخواه، غمخوار، يار و مددكار باشد، هر گونه سختى و پريشانى را از او دور سازد و ...
بعضى از آن حقوق كه در روايات اسلامى به آنها اشاره شده، عبارتند از:
1- كم‏ترين حق اين است كه آنچه را براى خود دوست دارى براى او هم دوست بدارى و آنچه را براى خود نمى‏پسندى، براى او هم خوش ندارى؛
2- از خشمگين ساختن او بپرهيزى و در پى خشنودى او باشى و فرمانش را اطاعت كنى؛
3- با جان، مال، زبان و دست و پاى خويش او را مدد رسانى؛
4- چشم، راهنما و آينه او باشى؛
5- غذاى سير نخورى و او گرسنه باشد، سيراب نگردى و او تشنه‏
باشد، لباس (نيكو) نپوشى و او بى لباس باشد؛
6- اگر خدمتگزارى دارى و او ندارد، خادمت را بفرستى تا به او در كارهايش كمك كند.
7- سوگندش را تصديق كنى، خواسته‏اش را اجابت كنى، هنگام بيمارى به عيادتش بروى، (اگر مرد) جنازه‏اش را تشييع كنى، اگر احساس كردى، نيازى دارد، در بر آوردنش پيشدستى نمايى و اجازه ندهى از تو درخواست نمايد. «1»
8- آنچه را كه براى دنيا و آخرت او سودمند است، از او پنهان ندارى؛
9- نسبت به او كينه و دشمنى نورزى، گر چه به تو بدى كند؛
10- هرگاه تو را دعوت كرد، بپذيرى؛
11- او را ميان دشمنانش، تنها نگذارى. «2»
اميرمؤمنان صلوات اللّه عليه از رسول اكرم صلى الله عليه و آله، برخى از حقوق برادرى را چنين نقل مى‏كند:
لغزش او را ببخشد، غمخوارش باشد؛ زشتى او را بپوشاند؛ عذرش را قبول كند، اگر ديگران از او غيبت كردند، از او دفاع كند؛ هميشه خيرخواه او باشد؛ دوستى‏اش را حفظ كند؛ پيمانش را مراعات نمايد، ... هديه‏اش را بپذيرد؛ خوبى‏هايش را جبران كند؛ نيكى‏اش را سپاس گويد؛ بخوبى يارى‏اش نمايد؛ ناموسش را حفظ كند؛ ... شفاعتش را بپذيرد؛ وقتى عطسه مى‏كند، او را دعا كند؛ گمشده‏اش را بيابد؛ سلامش را پاسخ گويد؛ با او زيبا سخن بگويد؛ ... سوگندش را تصديق كند؛ دوستانش را دوست‏
بدارد و با آنها دشمنى نكند؛ ظالم باشد يا مظلوم، يارى‏اش نمايد بدين معنا كه اگر ظالم است او را از ستمگرى باز دارد و اگر مظلوم است، در گرفتن حقش كمكش كند و ... «1»
امام صادق عليه السلام نيز مى‏فرمايد:
«اذا ارَدْتَ انْ يَصْفُوَلَكَ وُدُّ اخيكَ فَلا تُمازِحَنَّهُ وَ لا تُمارِيَنَّهُ وَ لا تُباهِيَنَّهُ وَ لا تُشارَنَّهُ» «2»
اگر مى‏خواهى دوستى برادرت برايت صاف و خالص بماند، هيچ گاه با او شوخى و مجادله نكن و به او مباهات نفروش و او را شرمسار ننما.
امام كاظم عليه السلام نيز با لحن تندى، مؤمن را از برخى آداب زشت بر حذر داشته و فرموده است:
«الْمُؤْمِنُ اخُو الْمُؤْمِنِ لِامّهِ وَ ابيهِ فَمَلْعُونٌ مَنْ غَشَّ اخاهُ وَ مَلْعُونٌ مَنْ لَمْ يَنْصَحْ اخاهُ وَ مَلْعُونٌ مَنْ حَجَبَ اخاهُ وَ مَلْعُونٌ مَنِ اغْتابَ اخاهُ» «3»
مؤمن [در واقع‏] برادرِ پدر و مادرىِ مؤمن است؛ پس هر كس به‏برادرش نيرنگ بزند [و خلاف آنچه در درون دارد آشكار نمايد]، ملعون است و هر كس، خيرخواه برادرش نباشد، ملعون است و هر كسى برادرش را به حضور نپذيرد، ملعون است و هر كس غيبت برادرش را بكند، ملعون است.