اصول نظارتى‏
در معارف اسلامى سر فصل‏هايى وجود دارد كه به طور مستقيم با نظارت همگانى مرتبط است و بسيارى از آنها از اصول خدشه‏ناپذير اسلام نيز به حساب مى‏آيد و اهمّيت اصل نظارت را دو چندان مى‏كند، برخى از آنها بدين قرار است:
1- اهتمام به امور مسلمانان‏ضرورت و اهميّت اصل «اهتمام» به حدّى است كه در حديث مشهور پيامبراكرم صلى الله عليه و آله، تارك آن از زمره مسلمانان خارج است:
«مَنْ اصْبَحَ لا يَهْتَمُّ بِامُورِ الْمُسْلِمينَ فَلَيْسَ مِنْهُمْ وَ مَنْ سَمِعَ رَجُلًا يُنادى‏ يا لَلْمُسْلِمينَ فَلَمْ يُجِبْهُ فَلَيْسَ بِمُسْلِمٍ» «2»
هر كس صبح كند و به امور مسلمانان اهتمام نورزد، از آنان نيست و هر كس بشنود مردى مسلمانان را به يارى مى‏طلبد و اجابتش نكند،مسلمان نيست.
2- امر به معروف و نهى از منكر
اين اصل از بزرگ‏ترين اصول نظارتى اسلام است كه در گستره وسيعى مسلمانان را موظّف مى‏كند بر اعمال و گفتار يكديگر نظارت كنند و در صورت مشاهده خلاف، به اصلاح آن اقدام نمايند. همينطور اين اصل، از ويژگى‏هاى لا ينفكّ مؤمنان است كه در تحكيم احكام اسلام و «فضيلت زايى» و «رذيلت زدايى» جامعه اسلامى، نقشى عظيم دارد و مهم‏ترين بخش نظارت همگانى را نيز تشكيل مى‏دهد.
3 و 4- اخوت و اصلاح‏
اين دو اصل نيز بر ضرورت نظارت تأكيد دارد، قرآن مجيد درباره آن دو مى‏فرمايد:
«انَّمَا الْمُؤْمِنُونَ اخْوَةٌ فَاصْلِحُوا بَيْنَ اخَوَيْكُمْ وَ اتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ» «1»
همانا مؤمنان، برادر يكديگرند، پس دو برادر خويش را صلح و آشتى دهيد و تقواى الهى پيشه سازيد، شايد مورد رحمت (خدا) واقع شويد.
حضرت صادق عليه السلام با عنايت به اصل اصلاح مى‏فرمايد:
«انَّمَا الْمُؤْمِنُونَ اخْوَةٌ بَنُوأَبٍ وَ امّ فَاذا ضَرَبَ عَلى‏ رَجُلٍ مِنْهُمْ عِرْقٌ سَهَرَ لَهُ الْاخَرُونَ» «2»
همانا مؤمنان برادر و فرزندان يك پدر و مادر هستند و هرگاه يكى از آنها دچار دردى شود، ديگران به خاطر او بى خواب مى‏شوند.
همچنين آن حضرت بودجه‏اى را به اين امر اختصاص مى‏داد و افرادى را مأمور مى‏كرد كه ميان شيعيان را سازش دهند. «1»
5- شورا
اصل مشورت هم در ميان مردم و هم در ارتباط ملت و رهبرى مورد تأكيد قرآن است: در جايى، مؤمنان واقعى را با ويژگى مشورت مى‏ستايد و مى‏فرمايد:
«وَ امْرُهُمْ شُورى‏ بَيْنَهُمْ ...» «2»
مؤمنان در كارهايشان با هم مشورت مى‏كنند.
و از سويى ديگر به پيامبر صلى الله عليه و آله دستور مى‏دهد: تا با مردم، مشورت كند:
«وَ شاوِرْهُمْ فِى الْامْرِ ...» «3»
در كارت با مردم مشورت كن.
6- سود رسانى‏
مسلمانان نه تنها موظفند از زيان‏رسانى به همكيشان و همنوعان خود، خوددارى ورزند، بلكه لازم است تلاش كنند در حد توان به يكديگر سود رسانند و خير و بركاتشان نصيب ديگران شود اين موضوع در اسلام تا آن اندازه مورد عنايت است كه ملاك محبوبيت مردم در پيشگاه خدا قرار گرفته است و حضرت صادق عليه السلام مى‏فرمايد:
«سُئلَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه و آله مَنْ احَبُّ النَّاسِ الَى اللَّهِ، قالَ: انْفَعُ النَّاسِ لِلنَّاسِ» «1»
از رسول خدا صلى الله عليه و آله پرسيدند: محبوب‏ترين مردم، نزد خدا كيست؟ پاسخ داد: آن كه بيش از ديگران به مردم سود رساند.اين اصل نيز در ارتباط مستقيم با نظارت همگانى قرار دارد.
يادآور مى‏شويم كه موضوعات متعددى چون انفاق، احسان، صله رحم و ... در رديف اصول نظارتى قرار دارند كه به علت عدم گنجايش درس به آنها نپرداختيم.