ارزش و اهميت كلام‏
از جمله نعمت‏هاى پرارج و گرانقدرى كه آفريدگار جهان به انسان عطا كرده و مايه اصلى آن را با سرشت بشر درآميخته، «قدرت بيان» است. نعمت سخن گفتن، عامل مهمّى در تكامل انسان‏ها است. در پرتو اين نعمت، علوم نظرى و تجارب عملى انسان‏ها به يكديگر منتقل مى‏شود. خداى حكيم، بعد از مسأله آفرينش انسان از نعمت بيان سخن گفته و مى‏فرمايد:
«الرَّحْمنُ عَلَّمَ الْقُرْآنَ خَلَقَ الْانْسانَ عَلَّمَهُ الْبَيانَ» «1»
خداوند رحمان، قرآن را تعليم داد، انسان را آفريد، و به او «بيان» آموخت.
انسان با قدرت بيان و به‏وسيله كلام، معلوماتى را كه در باطن اندوخته، ظاهر مى‏سازد و نهفته‏هاى درونى خود را آشكار مى‏كند و آنچه را كه خود ادراك كرده، به ديگران منتقل مى‏سازد. از اين رو، مى‏توان گفت: كلام به منزله پلى است كه مغزهاى جدا از هم را به يكديگر پيوند مى‏زند و كالاى ارزشمند علم را از اين راه به مغزها مى‏رساند و ديگران را نيز عالم و آگاه مى‏كند. از امام سجاد عليه السلام پرسيدند: سخن و سكوت كداميك بر ديگرى برترى دارد؟ حضرت در پاسخ فرمود:
براى هر يك از اين دو آفت‏هايى است، ولى اگر از آفت مصون و سالم باشند، كلام افضل و برتر است. زيرا خداوند هيچ يك از پيامبرانش را به سكوت مبعوث نكرده‏است، بلكه آنها مأموريت داشتند با مردم سخن بگويند و با بيان خود آنان را به صلاح و رستگارى دعوت كنند و نيز هيچ كس با سكوت، مستحقّ بهشت و لايق ولايت الهى نمى‏شود و از عذاب دوزخ مصون نمى‏ماند. نيل به رحمت الهى و نجات از عذاب او در پرتو سخن گفتن است. من هرگز ماه را نظير آفتاب قرار نمى‏دهم ....
شما فضل سكوت را با كلام توصيف مى‏كنى، در حالى كه هرگز فضل كلام را با سكوت نمى‏توان توصيف كرد. «1»
روشن است كه اين نعمت ارزشمند به همان ميزان كه در ترقّى و كمال آدمى مؤثر است، در صورت عدم كنترل نيز، موجب سقوط و تباهى او مى‏شود از على عليه السلام پرسيدند، زيباترين مخلوقات خدا كدام است؟ فرمود: «كلام». گفتند: «زشت‏ترين آنها كدام است؟» باز هم فرمود: «كلام»، سپس فرمود:
«بِالْكَلامِ ابْيَضَّتِ الْوُجُوهُ وَ بِالْكَلامِ اسْوَدَّتِ الْوُجُوهُ» «2»
چهره‏ها با سخن سفيد مى‏شوند و با سخن سياه مى‏گردند.
كنايه از اينكه عدّه‏اى به خاطر كلام سنجيده و وزين خود، رو سفيد مى‏شوند و عدّه‏اى به دليل بيهوده‏گويى، پرگويى، غيبت، دروغ و ... روسياه و سرافكنده مى‏گردند.
شخصى از رسول اكرم صلى الله عليه و آله درخواست نصيحت كرد. حضرت به او فرمود: «زبانت را حفظ كن.» دوباره عرض كرد: «اى رسول خدا به من توصيه‏اى بفرما» باز هم فرمود:
«زبانت را حفظ كن.» بار سوّم درخواست خود را تكرار كرد. آن حضرت بدو فرمود:
«وَيْحَكْ! وَ هَلْ يُكِبُّ النَّاسَ عَلى‏ مَناخِرِهِمْ فِى النَّارِ الَّا حَصائِدُ الْسِنَتِهِمْ» «3»
واى بر تو! آيا در قيامت مردم را چيزى جز محصول زبانشان به رو در آتش مى‏افكند؟