پيامدها
هر يك از كردار، گفتار و صفات زشت آدمى، اثرى نامطلوب در فرد يا جامعه بر جاى مى‏گذارد كه امكان دارد تند يا كند، گذرا يا ماندگار، وسيع يا محدود و دنيوى يا اخروى باشد. برخى از آثار چاپلوسى نيز بدين قرار است:
1- فاسد كردن افراد و اجتماع‏
تمجيد و ستايش بى جا، موجب صحّه گذاردن چاپلوسانه بر كارهاى ديگران، دفاع منفعت‏طلبانه و چشم‏پوشى از نواقص دوستان و آشنايان، دروغ‏گويى و دورويى، مى‏شود و گاه افراد بى‏هويّت، با مدح بى‏جاى افراد نادان، خود را انسانى وارسته و كامل‏
مى‏پندارند، از اين رو به دنبال حذف رذايل و كسب فضايل نمى‏روند. مجموعه اين افراد، با اشغال مقام‏هاى اجتماعى، جوّ اخلاقى جامعه را نيز مسموم مى‏سازند چرا كه جامعه سالم، جامعه‏اى است كه حقايق در آن بيان شود و مسؤوليت‏ها و رياست‏ها به افراد شايسته واگذار شود نه به چاپلوسان و متملقان!
2- در بند شيطان شدن‏
گر چه همه كارها و خصايل زشت را مى‏توان دام‏هاى «شيطانى» توصيف كرد ولى برخى از رذايل از جمله چاپلوسى، دامى است كه رهايى از آن به سادگى امكان‏پذير نيست، مولاى متقيان، امير مؤمنان عليه السلام در اين باره مى‏فرمايد:
«حُبُّ الْاطْراءِ وَالْمَدْحِ مِنْ اوْثَقِ فُرَصِ الشَّيْطانِ» «1»
خوش داشتن تملق و ستايش، از مطمئن‏ترين فرصت‏هاى شيطان است.
3- تخريب شخصيت‏
چاپلوس، با دروغ و دورويى، در عمل به تخريب شخصيت افراد مى‏پردازد و براى دستيابى به اغراض خود، آبروى ديگران را قربانى مى‏كند. متملّق نخست با تمجيد و تعريف‏هاى بى جا شخصيت فرد را ملعبه قرار مى‏دهد؛ چنان كه امام على عليه السلام مى‏فرمايد:
«مادِحُ الرَّجُلِ بِما لَيْسَ فيهِ مُسْتَهْزِءٌ بِهِ» «2»
ستايشگر ناحق، مسخره كننده فرد است.
و در نهايت به نابودى و ترور شخصيت او مى‏پردازد. به تعبير همان امام:
«مَنْ مَدَحَكَ فَقَدْ ذَبَحَكَ» «3»
هر كس مدح تو را بگويد [در واقع‏] سرت را بريده است.
4- رسوايى‏
آفتاب حقيقت براى هميشه پشت ابرهاى جو سازى و سالوسى پنهان نمى‏ماند و متملّق ممكن است چند صباحى ديگران را با چرب‏زبانى و پشت هم اندازى سرگرم سازد و افراد نالايق و بى‏كفايت را شايسته‏ترين معرفى كند ولى در نهايت، عملكرد، اخلاق و گفتار شخصيت‏هاى كاذب، پرده‏هاى تزوير را مى‏درد و چاپلوسان را رسوا مى‏كند. امام حقيقت پويان، امير مؤمنان عليه السلام، اين واقعيت را چنين بيان مى‏كند:
«ايَّاكَ انْ تُثْنِىَ عَلى‏ احَدٍ بِما لَيْسَ فيهِ فَانَّ فِعْلَهُ يُصَدِّقُ عَنْ وَصْفِهِ وَ يُكَذِّبُكَ» «1»
از تملّق‏گويى درباره ديگرى بپرهيز چرا كه كردارش، حقيقتش را روشن و تو را تكذيب و رسوا مى‏كند.