پيامدهاى همكارى نكردن با ديگران‏
سهل‏انگارى و بى توجهى به تعاون و همكارى،- چه در انجام امور شخصى و اجتماعى و چه در انجام امور تشكيلاتى و سازمانى- عواقب ناگوار و تلخى را در پى دارد. برخى از اين پيامدهاى زيانبار به اختصار عبارتند از:
1- خروج از اسلام‏
بى‏توجهى به گرفتارى‏ها و مشكلات مسلمان‏ها و همكارى نكردن با آنان در مواقعى كه‏ نياز شديد به كمك و پشتيبانى دارند و در پى فريادرسى هستند، نشانه بى اعتقادى فرد بوده او را از حوزه اسلام و جامعه اسلامى خارج مى‏سازد. رسول خدا صلى الله عليه و آله در اين باره مى‏فرمايد:
«مَنْ أَصْبَحَ وَ لا يَهْتَمُّ بِأَمْرِ الْمُسْلِمينَ فَلَيْسَ مِنَ الْإِسْلامِ فى‏ شَىْ‏ءٍ وَ مَنْ شَهِدَ رَجُلًا يُنادى‏ يا لَلْمُسْلِمينَ فَلَمْ يُجِبْهُ فَلَيْسَ مِنَ الْمُسْلِمينَ» «1»
هر كس چنين شود كه به امور مسلمان‏ها همّت نگمارد، چيزى از اسلام در او نيست. و كسى كه شاهد باشد انسانى فرياد مى‏زند و از مسلمانان كمك مى‏طلبد، اما به او كمك نكند، جزو مسلمان‏ها نيست!
2- قطع شدن ولايت الهى‏
يارى نرساندن به مسلمانى كه براى رفع نيازمندى خود به برادر دينى‏اش پناه مى‏آورد و درخواست كمك و همكارى مى‏كند، موجب خارج شدن انسان از گروه مؤمنان- كه همچون پيكر واحدى هستند- مى‏شود و ولايت الهى از او قطع مى‏گردد. امام كاظم عليه السلام در اين باره مى‏فرمايد:
«مَنْ قَصَدَ إِلَيْهِ رَجُلٌ مِنْ إِخْوانِهِ مُسْتَجيراً بِهِ فى‏ بَعْضِ أَحْوالِهِ فَلَمْ يُجِرْهُ بَعْدَ أَنْ يَقْدِرَ عَلَيْهِ، فَقَدْ قَطَعَ وِلايَةَ اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ» «2»
هر كس كه برادر دينى‏اش براى حلّ پاره‏اى از مشكلات خود به او پناه آورد و وى با آنكه توانايى حلّ آن را دارد، از انجام خواسته او سرباز زند، همانا ولايت خداى بزرگ را از خود قطع كرده است.
3- بى كسى در دنيا و آخرت‏
اگر فرد مسلمانى در حالى كه توانايى دارد، از پذيرفتن برادر دينى خود سر باز بزند و او را در كشاكش سختى‏ها و مشكلات تنها و بى‏ياور گذارد، به همين نسبت، خداوند او را هم در دنيا و هم در آخرت بى يار و ياور خواهد گذاشت و از امدادهاى خود محرومش خواهد ساخت. امام صادق عليه السلام در اين باره مى‏فرمايد:
«ما مِنْ مُؤْمِنٍ يَخْذُلُ أَخاهُ وَ هُوَ يَقْدِرُ عَلى‏ نُصْرَتِهِ الَّا خَذَلَهُ اللَّهُ فِى الدُّنْيا وَالْآخِرَةِ» «1»
هيچ مؤمنى برادر دينى خود را در حالى كه توانايى يارى‏اش را دارد، تنها و بى‏ياور نخواهد گذاشت، مگر آنكه خداوند او را در دنيا و آخرت تنها و بى‏ياور مى‏گرداند.
4- عذاب الهى‏
سهل‏انگارى و كوتاهى نمودن درباره كسى كه نيازمند كمك و هميارى است دور از انسانيت و ديندارى بوده فرد را به عذاب الهى دچار مى‏كند. امام صادق عليه السلام در اين باره مى‏فرمايد:
«أَيُّما رَجُلٌ مِنْ شيعَتِنا أَتى‏ رَجُلًا مِنْ إِخْوانِهِ فَاسْتَعانَ بِهِ فى‏ حاجَتِهِ فَلَمْ يُعِنْهُ وَ هُوَ يَقْدِرُ الَّا ابْتَلاهُ اللَّهُ بِأَنْ يَقْضِىَ حَوائِجَ غَيْرِهِ مِنْ أَعْدائِنا، يُعَذِّبُهُ اللَّهُ عَلَيْها يَوْمَ الْقِيامَةِ» «2»
هر يك از شيعيان ما كه نزد يكى از برادران دينى خود برود و از او براى رفع نيازش كمك بخواهد، اما او با اينكه توانايى يارى وى را دارد، كوتاهى كند، خداوند، او را به برآوردن نيازهاى دشمنان ما گرفتار مى‏كند، تا به واسطه آن در قيامت عذابش نمايد.