4. فوايد ايثار
به‏طور قطع، ايثار مثبت، نتايج زيبا و گرانقدرى به‏دنبال خواهد داشت كه برخى از آنها بدين شرح است:

الف. بروز گوهرهاى انسانى: در عرصه‏هاى ايثار، جوهره واقعى، كرامت نفس، پاكيزگى، صفا و بلند مرتبگى انسانهاى بزرگوار آشكار مى‏شود و به تعبير مولاى متقيان، على (ع): «عِنْدَ الْايثارِ عَلَى النَّفْسِ تَتَبَيَّنُ جَواهِرُ الْكُرَماءِ» «1»هنگام ايثار، گوهرهاى (شرافت و بلندى مرتبه) كريمان آشكار مى‏شود.

ب. زبونى و شكست دشمن: ايثار و فداكارى در مصاف با دشمن موجب زبونى و درماندگى دشمن مى‏شود. «جنگ بدر نزديك به پايان بود. دشمن زبون و درمانده با دادن تلفات بسيار از صحنه پيكار مى‏گريخت. فرماندهان يگانها، گيج و مبهوت بودند كه در اين لحظات حسّاس چه ترفندى به كار گيرند تا رسوايى بيشتر نصيبشان نشود. يكى از فرماندهان سپاه كفر، به نام طليحة بن خويلد، وقتى فرار مفتضحانه نيروهاى تحت امر خود را مشاهده كرد، پيش رفت و گفت: واى بر شما! چه چيزى باعث فرار شما شده است؟ مردى گفت: راز قضيه اين است كه هر يك از ما كه در حال فرار است، دوست دارد همسنگرش، پيش از او كشته شود و خودش جان سالم به در برد؛ درحالى‏كه ما با گروهى رو به رو هستيم كه همگى دوست دارند پيش از همرزمان خود مرگ را در آغوش گيرند.» «2»

ج. سَرْوَرى و سرافرازى: امير مؤمنان، على (ع)، از ايثار به‏عنوان برترين عبادت و بزرگ‏ترين مايه سرورى ياد كرده است «3» و نيز مى‏فرمايد: «بِالْايثارِ عَلى‏ نَفْسِكَ تَمْلِكُ الرِّقابَ» «4»با ايثار (و مقدم داشتن ديگران بر خود)، مالك گردنها مى‏شوى (مردم مطيع و فرمانبردار تو مى‏شوند).