نشانه‏هاى شجاعت‏
گر چه مظهر بارز شجاعت، نهراسيدن به هنگام جنگ و پيكار است و هنگام نبرد، شهامت و شجاعت افراد بيشتر روشن مى‏شود، ولى نشانه هايى دارد كه در خارج از ميدان نبرد نيز مى‏توان به وسيله آن‏ها ميزان شجاعت افراد را دريافت:
1- صبر و استقامت: بردبارى و مقاومت در برابر مشكلات جسمى، روانى، اجتماعى، مالى و ديگر پيامدهاى جنگ، از نشانه‏هاى شجاعت افراد است؛ چنانكه حضرت على عليه السلام مى‏فرمايد: «وَ الْصَّبْرُ شَجاعَةٌ» «2»و صبر، گونه‏اى شجاعت است.امام عليه السلام از صبر و آثارش سخن مى‏گويد و بى شك از روى علم و يقين سخن مى‏گويد، نه از روى فرض و احتمال، او خود ديده بود كه پيامبر اسلام و اصحابش چگونه‏بر اذيت و آزار دشمنان، در راه اسلام صبر پيشه كردند و همچنين ثبات و پايدارى آنان را ديده بود كه همه مشكلات را سهل و آسان مى‏شمردند و اين صبر و استقامت بود كه پايه اصلى حيات و گسترش اسلام گرديد و در سايه آن، كفر و شرك از ميان رفت.

2- شدّت و قاطعيت: شدّت عمل و قاطعيت، با شجاعت و مردانگى تجلّى مى‏يابد.شتابزدگى و برخورد انفعالى با دشمن، نشانه ضعف روحى و ترس است. هنگامى كه عقيل در بيرون از مدينه عايشه، طلحه و زبير را ملاقات كرد كه بيعت على عليه السلام را شكسته و راهى بصره شده‏اند و با وى آشكارا به مخالفت برخاسته‏اند، نامه‏اى به حضرت نوشت كه بنى اميّه برخاموشى چراغ دين همّت گماشته‏اند. نظر و هدف شما چيست؟ حضرت در پاسخ نوشت:امّا اين كه نظر مرا درباره جنگ پرسيده‏اى؟ من تا جان دارم جنگ را با كسانى كه آن را روا مى‏دارند، روا مى‏دانم تا آن گاه كه خدا را ديدار كنم. نه افزونى مردم در پيرامونم بر شكوه من مى‏افزايد و نه از پراكندگى شان بيمى بر دلم نشيند. «1»