تأكيد اسلام بر اخلاق نظامى‏
آيات و روايات متعدّد و سيره رهبران اسلام به صراحت بر لزوم وجود اخلاق حسنه در نظاميان تأكيد مى‏كند. چنان كه در بيشتر آياتى كه دستور و آداب جهاد مطرح شده، قيد «فى سبيل اللّه» به چشم مى‏خورد، به گونه‏اى كه چنين برداشت مى‏شود جهاد بدون اين ويژگى نمى‏تواند اسلامى و مشروع باشد. مفهوم اين «قيد»، چيزى جز اخلاص نيّت نيست كه آن يك ويژگى اخلاقى است.تهى بودن از روحيه تجاوز و كشورگشايى و كشتار بى هدف نيز از اصول جهاد اسلامى است كه حتى در حق خونخوارترين دشمنان اسلام نيز بايد مراعات شود؛ چنانكه در قرآن مجيد مى‏خوانيم: «وَقَاتِلُوا فى‏ سَبِيلِ اللَّهِ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَكُمْ وَلَا تَعْتَدُوا إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ الْمُعْتَدِينَ» «2»و در راه خدا، با كسانى كه با شما مى‏جنگند، نبرد كنيد و تجاوز نكنيد كه خدا متجاوزان را دوست ندارد.و در آيه‏اى ديگر بر پايمردى و ياد خدا- كه دو مقوله اخلاقى اند- تأكيدكرده، مى‏فرمايد: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا لَقِيتُمْ فِئَةً فَاثْبُتُوا وَاذْكُرُوا اللَّهَ كَثِيرًا لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ» «1»اى كسانى كه ايمان آورده‏ايد! هنگامى كه [در ميدان نبرد] با گروهى رو به رو شديد، ثابت قدم باشيد و خدا را فراوان ياد كنيد تا رستگار شويد.
سيره و سخن رهبران معصوم نيز چنين بوده است. امام صادق عليه السلام مى‏فرمايد:هرگاه رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله، رزمندگان را به جبهه اعزام مى‏كرد، فرمانده آنان را برمى‏گزيد و كنار خود مى‏نشاند. سپس رو به افراد كرده، مى‏فرمود: «با نام خدا، در راه خدا و بر آيين پيامبر خدا حركت كنيد، پيمان شكنى نكنيد، خيانت نكنيد، كشتگان را مُثله نكنيد، درختان را جز در مواقع اضطرار قطع نكنيد و كهنسالان و كودكان و زنان را نكشيد.» «2»
اميرمؤمنان- صلوات اللّه عليه- نيز در جنگ جمل به نيروهاى تحت امرش چنين توصيه مى‏كند: «لا تَقْتُلُوا الْاسَراءَ وَ لا تَجْهَزُوا عَلى‏ جَريحٍ وَ لا تُتْبِعُوا مُوَلِّيًا وَ مَنْ الْقى‏ سِلاحَهُ فَهُوَ امِنٌ وَ مَنْ اغْلَقَ بابَهُ فَهُوَ امِنٌ» «3»اسيران را نكشيد، به مجروحان تير خلاص نزنيد و فرارى را تعقيب نكنيد. هر كس سلاحش را بر زمين مى‏گذارد. و آن كه در خانه‏اش را مى‏بندد، در امان است.اسلام براى تثبيت اين ويژگى‏هاى نيكو، آن‏ها را در قالب قوانين لازم الاجرا ارائه كرده و بسيارى را جزو قوانين و حقوق جنگى قرار داده و پيروان خويش را به رعايت آن‏ها ملزم كرده است. «4»
در دروس آينده، گوشه‏اى از اخلاق نظامى ترسيم خواهد شد.