1- اطاعت و فرمان‏برى‏
لازمه كار تشكيلاتى و قوام و دوام آن، بستگى تام به اطاعت افراد از مافوق دارد و فرمان‏برى فرودستان از فرادستان، بسان رشته‏اى، اعضاى سازمان را به يكديگر مرتبط مى‏سازد و هر گونه سهل‏انگارى در آن، به نظم و انسجام سازمان خدشه وارد مى‏كند.امير مؤمنان عليه السلام، رهبر و رئيس ملّت را در جايگاه رهبرى چنين توصيف مى‏كند: «مَكانُ الْقَيِّمِ مِنَ الْامْرِ مَكانَ النِّظامِ مِنَ الْخَرَزِ يَجْمَعُهُ وَ يَضُمُّهُ ...» «1»جايگاه سرپرست نظام چون رشته‏اى است كه دانه‏ها را گرد هم مى‏آورد و نظام مى‏بخشد.پرواضح است كه اين نظم و پيوستگى تا حدّ زيادى بستگى به فرمان‏برى و اطاعت مردم دارد. قرآن مجيد بارها از پيروان خويش خواسته است كه امر رهبر را اطاعت كنند و حتى آن را در كنار اطاعت اوامر الهى واجب شمرده است: «وَ اطيعُوا اللَّهَ وَ رَسُولَهُ وَ لا تَنازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَ تَذْهَبَ ريحُكُمْ ...» «1»و خدا و پيامبرش را فرمان بريد و كشمكش ننماييد تا سست نشويد و شوكت شما بر باد نرود!چنين ضرورتى در تشكيلات نظامى به طور جدّى‏تر مطرح است و بايد گفت اساسى‏ترين ركن چنين تشكيلاتى به سلسله مراتب و فرمان‏برى فرودستان از فرادستان بستگى دارد و بدون رعايت سلسله مراتب به ويژه از سوى مديران و فرماندهان ميانى و عالى از فرماندهى كلّ، اساس آن متزلزل گشته، انهدام آن قطعى است. حضرت امام خمينى قدس سره در اين باره مى‏فرمايد:
از مهمّات اين است كه نظم در كار باشد يعنى اگر چنانچه نظام نباشد در كار و امور تحت يك نظامى انجام نگيرد، اين تزلزل ايجاد مى‏كند. اگر بنا باشد كه فرض كنيد كه سپاه پاسداران اطاعت نكنند از رئيسشان، همه اينها اطاعت نكنند از آن فرمانده كل ...
و خودشان بخواهند هر كدامى يك راهى بروند، اين اسباب اين مى‏شود كه يك قواى مسلّح متزلزل بشود و با تزلزل قواى مسلّح، مملكت متزلزل است. «2»رعايت سلسله مراتب، تعبيرى است كه در سازمان‏هاى نظامى كاربرد دارد و از اصول خدشه‏ناپذير نظامى نيز محسوب مى‏شود. حضرت آية الله خامنه‏اى حفظه الله در اين باره مى‏فرمايد:سلسله مراتب يعنى هر كسى هر كجا كه قرار گرفته، نظم‏پذيرى او اين جورى باشد كه قاطعانه به زير دست خود از روى فرماندهى فرمان دهد و از ما فوق خود فرمان‏پذير باشد؛ آن را عمل كند و عمل از فرمان خودش را از زيردست بخواهد، اطاعت در چهارچوب ضوابط. «3»