اصالت متانت‏
وقار و متانت، همانند ديگر عناوين اين فصل، از اصول اخلاق مديريتى است كه وجود آن‏ها شرط لازم مديريت به حساب مى‏آيد و نبود يا كمبود آن‏ها به طور قطع به مديريت آسيب مى‏رساند.
اهميت اين ملكه اخلاقى تا آنجا است كه امام صادق عليه السلام آن را از ويژگى‏هاى قطعى امام معصوم- يعنى عالى‏ترين مدير مسؤول جامعه اسلامى- مى‏داند؛ حارث بن مغيره مى‏گويد:
«قُلْتُ لِابى‏ عَبْدِاللَّهِ عَلَيْهِ السَّلامُ بِما يُعْرَفُ صاحِبُ هذَا الْامْرِ؟ قالَ: بِالسَّكينَةِ وَالْوَقارِ وَالْعِلْمِ وَالْوَصِيَّةِ» «3»از امام ششم عليه السلام پرسيدم: صاحب اين مقام (امامت) با چه نشانه‏هايى شناسايى مى‏شود؟ در پاسخ فرمود: با متانت و وقار و دانش و سفارش (امام پيشين).هر مديرى در حوزه مسؤوليت خود با فرادستان، فرودستان و ارباب رجوع متعددى سر و كار دارد و سمبل سازمان متبوعش محسوب مى‏شود و همگان، برخورد او را نشانه شخصيت و اعتبار اخلاقى سازمان مى‏دانند، از اين رو حتماً بايد به زيور وقار آراسته باشد و با آشنا و غريبه و كوچك و بزرگ، حساب شده و سنگين و سنجيده برخورد كند و در تصميم‏گيرى‏ها با تدبير و انديشه عمل كند و حق و راستى را مدّ نظر قرار دهد.
در اين صورت به سكينه و وقار آراسته شده است. چنان كه رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمود:
«سُبْحانَ مَنْ تَرَدَّى بِالنُّورِ وَالْوَقارِ» «1» منزه است خدايى كه سرشار از نور و وقار است.مدير در پرتو اين صفت الهى، انديشه و عملش نورانى مى‏گردد، خلق و خوى خدايى مى‏يابد و از عجله بى جا كه صفت شيطان است، رهايى مى‏يابد. چنان‏كه همان حضرت فرمود: «الْاناةُ مِنَ اللَّهِ وَ الْعَجَلَةُ مِنَ الشَّيْطانِ» «2»سنگينى و متانت از جانب خداست ولى عجله از سوى شيطان است.