انضباط در نيروهاى مسلّح‏
نظم و انضباط، اساس تشكيلات نظامى محسوب مى‏شود و بدون آن، ماهيت نيروهاى مسلح، تحقق نمى‏يابد. بنابراين در كليه سازمان‏هاى نظامى و انتظامى كشور اعم از ارتش، سپاه، بسيج و نيروهاى انتظامى، رعايت نظم و ترتيب، واجب و ضرورى است، چه هنگام جنگ يا در حال صلح، صف باشد يا ستاد، حالت عادى باشد يا مأموريت، فرد نظامى باشد يا كارمند و ....در آيين‏نامه انضباطى نيروهاى مسلح درباره انضباط آمده است:انضباط در نيروهاى مسلح جمهورى اسلامى ايران [عبارت است از]:
التزام عملى به ولايت فقيه، آداب و سنن و احكام اسلامى و تبعيت از فرامين مقام معظم فرماندهى كلّ قوا، قوانين و مقررات و دستورات سلسله مراتب فرماندهان و رؤسا و مديران.

انضباط داراى دو جنبه است؛ معنوى و ظاهرى:
جنبه معنوى انضباط در اثر ايمان و اعتقاد به خدا و مبانى دين مبين اسلام و انجام فرائض دينى و پايبند بودن به احكام و ارزش‏هاى اخلاق اسلامى، احساس مسؤوليت معنوى در قبال نظام حكومت اسلامى، ميهن و ملّت ايثارگر ايران، قانون و وظايف محوّله، اعتقاد به منطقى و عادلانه بودن مقررات و اعتماد به فرماندهان، رؤسا و مديران و همكاران در پرسنل به وجود مى‏آيد. به طورى كه اگر تمام نظارت‏ها برداشته شود، جنبه معنوى انضباط همچنان پابرجا و برقرار مى‏ماند. جنبه معنوى انضباط، پايه و اساس تربيت نيروهاى مسلح مكتبى، فداكار و وظيفه‏شناس را تشكيل مى‏دهد.جنبه ظاهرى انضباط با حفظ احترامات و آراستگى ظاهرى، دقت در اجراى قوانين، مقررات و دستورات، تحقق مى‏يابد. «1»
بنيانگذار جمهورى اسلامى ايران، حضرت امام خمينى قدس سره در اين باره مى‏فرمايد:نيروهاى مسلّح نظامى و غير نظامى از هر قشر كه هستند، لازم است انضباط را دقيقاً حفظ كرده و از كارهايى كه مخالف انضباط است اجتناب نمايند و به مسؤوليت بزرگى كه برعهده آنان گذاشته شده است، توجه نموده و تخلّف از انضباط مطلوب، موجب مسؤوليت و تعقيب است. «2»