راه‏هاى دستيابى به قدرت روحى‏
«دريا دلى» چگونه در روح انسان مستقر مى‏شود؟ و آيا راهى براى رسيدن به آن وجود دارد؟
قرآن كريم و روايات اسلامى راه‏هايى را براى دستيابى به شرح صدر ارائه مى‏دهند كه در ذيل به برخى از آن‏ها اشاره مى‏كنيم.
1- علم و آگاهى:
امير مؤمنان على عليه السلام مى‏فرمايد: «كُلُّ وِعاءٍ يَضيقُ بِما جُعِلَ فيهِ إلَّا وِعاءَ الْعِلْمِ فَإنَّهُ يَتَّسِعُ بِهِ» «2» [فضاى‏] هر ظرفى با آنچه درون آن قرار مى‏گيرد، تنگ مى‏شود مگر ظرف علم كه با اين مظروف گسترده [تر] مى‏شود.اين گستردگى علمى، قدرت روحى فرد و در نتيجه قدرت تدبر و تدبير او را افزايش داده، اراده وى را در انجام كارها قوى‏تر مى‏گرداند.گفتنى است كه آگاهى‏هايى كه به شرح صدر كمك مى‏كند، كسب دانش‏ها و اطلاعات جديد و لازم در زمينه مسؤوليت و مديريت مورد نظر است. مديران موفق، در هر سمتى قرار مى‏گيرند زمان مشخص و معينى را براى فراگيرى اين دانش‏ها و اطلاعات قرار داده با سنجيدن، نقاط قوّت و ضعف مديريت، راه‏هاى پيشرفت و موفقيت را مورد ارزيابى قرار مى‏دهند. با انديشيدن در اين موارد و چاره‏جويى كردن، به تدريج مشكلات مديريتى و سختى‏هاى كار را آسان مى‏سازند.
2- اعتماد به نفس:
توجّه به توانايى‏ها و قابليت‏ها سبب تقويت روح انسان مى‏شود و در سايه شناخت آن‏ها اعتماد به نفس حاصل مى‏شود. امام خمينى قدس سره در اهميّت اعتماد به نفس مى‏فرمايد:
هركارى را كه انسان، باورش اين است كه ضعيف است نسبت به آن كار، نمى‏تواند آن كار را انجام دهد.- هر قدر قدرت ارتشى زياد باشد، لكن قدرت روحى نداشته باشد، و يا باورش آمده باشد كه در مقابل فلان قدرت و فلان قدرت نمى‏تواند ايستادگى كند، اين ارتش محكوم به شكست است. و هر كشورى كه اعتقادش اين است كه نمى‏تواند خودش صنعتى را ايجاد كند، اين ملّت محكوم به اين است كه تا آخر نتواند ... اين پيروزى كه شما به دست آورديد، براى اين بود كه باورتان آمده بود كه مى‏توانيد. «1»

3- ياد خدا:
مسؤوليت‏ها از ديدگاه اسلامى، امانت الهى در دست مديران شمرده مى‏شوند، از اين رو موفقيت در آن‏ها با ياد خداوند ميسّر خواهد بود. مسؤوليت و مقام مديران ميدان امتحان الهى آنهاست. از اين رو، مديران براى دستيابى به شرح صدر و پيروزى در اين امتحان الهى بايد همواره خود را در محضر خدا دانسته، مراقب اعمال و رفتار خود باشند.امام على عليه السلام مى‏فرمايد: «الذِّكْرُ يَشْرَحُ الصَّدْرَ» «2»ياد خدا، سينه را مى‏گشايد.

4- انس با قرآن:
قرآن، جدا كننده حقّ و باطل است. انس با آن به انسان قدرت تشخيص حقّ و باطل و توفيق‏
نجات از بن‏بست‏هاى زندگى و مشكلات كارى را عنايت مى‏كند. امام على عليه السلام مى‏فرمايد:
«افْضَلُ الذِّكْرِ الْقُرْانُ، بِهِ تُشْرَحُ الصُّدُورُ وَ تَسْتَنيرُ السَّرائِرُ» «1»قرآن، برترين ذكر است؛ به‏واسطه آن سينه‏ها گشاده و باطن‏ها نورانى مى‏گردد.
5- ممارست و تمرين:
مديران با قبول مسؤوليت مورد نظر، بايد مشكلات و سختى‏هاى ناشى از آن را به خود بقبولانند و نفس خويش را به تحمّل در برابر آن عادت دهند، تا به تدريج بر ظرفيت آن‏ها افزوده شود. حضرت على عليه السلام مى‏فرمايد: «عَوِّدْ نَفْسَكَ التَّصَبُّرَ عَلَى الْمَكْرُوهِ» «2»نفست را به تحمّل صبر در برابر ناملايمات عادت ده.و نيز مى‏فرمايد: «إنْ لَمْ تَكُنْ حَليماً فَتَحَلَّمْ، فَانَّهُ قَلَّ مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ الَّا اوْشَكَ انْ يَكُونَ مِنْهُمْ» «3»اگر بردبار نيستى، خود را به بردبارى وادار، زيرا كم مى‏شود كسى خودش را به گروهى مانند نمايد و از ايشان نشود.