صلاحيت‏هاى اخلاقى مديران‏
مديريت امانتى الهى است كه به‏عهده مديران گذاشته شده و آنان بايد با برخوردارى از صلاحيت‏هاى اخلاقى و داشتن علم، تخصّص و كاردانى آن را با موفقيت به سر منزل مقصود برسانند.مديران براى كسب صلاحيت‏هاى اخلاقى در حُسن اداره امور لازم است دو مرحله را پشت سر بگذارند.
اوّل: مرحله تخليه و آفت‏زدايى؛ در نظام الهى، مديران، بايد خودبزرگ بينى، غرور، تكبّر، جاه‏طلبى و ... را از خود دور سازند؛ مسؤوليت خود را لقمه چرب و نرم و شكارصيدشده قلمداد نكنند «1» و خود را امانتدار خدا براى خدمت به خلق بدانند و آراسته شدن به نيكى‏ها و دورى از بدى‏ها آنان را فرشته‏خو كند و درنده‏خويى را از وجودشان خارج كنند؛ چنان كه امير مؤمنان عليه السلام به مالك اشتر فرمود:
«وَ لا تَكُونَنَّ عَلَيْهِمْ سَبُعاً ضارِياً تَغْتَنِمُ اكْلَهُمْ» «2»با مردم همانند حيوان درنده‏اى مباش كه خوردنشان را غنيمت شمارى!دوم: مرحله تحليه و آراسته شدن به فضايل اخلاقى؛ در اين مرحله مديران، خود را به اصول اخلاق مديريت مى‏آرايند و از ارزش‏هاى اخلاقى پاسدارى مى‏كنند. نسبت به فرادستان و فرودستان رفتار شايسته داشته؛ با ارباب رجوع نيز متواضع، نرمخو، گشاده‏رو و مهربان مى‏باشند. چنان‏كه امام على عليه السلام خطاب به محمد بن ابى‏بكر فرمود: «فَاخْفِضْ لَهُمْ جَناحَكَ، وَ الِنْ لَهُمْ جانِبَكَ وَابْسُطْ لَهُمْ وَجْهَكَ» «3»با آنان فروتن باش و با نرمخويى و چهره‏اى گشاده برخورد نما.