اسباب و عوامل اجابت‏
علاوه بر آداب ظاهرى دعا، عوامل ديگرى نيز در استجابت دعا مؤثرند كه در اينجا به اختصار مى‏آوريم:

اٌلف- قطع اميد از غير خدا
قطع اميد از غيرخدا عزم دعاكننده را در توسل به پروردگار و مبدأ هستى قوى‏تر كرده با خلوص بيشترى خواسته‏هاى خود را از درگاه خدا طلب مى‏كند.امام صادق عليه السلام در اين باره فرمود:هرگاه يكى از شما اراده كرد كه هر چه از خدا بخواهد به او بدهد بايد از همه مردم نااميد شود و جز به خدا اميدوار نباشد. اگر خداوند اين حالت را در قلب دعا كننده يافت هر چه از او درخواست شود عطا مى‏كند. «4»

ب- دعاى دسته‏جمعى‏
از ديگر عوامل مؤثر در اجابت دعا، گروهى بودن آن است و اين نشانه اهتمام اسلام‏ به جمع و اجتماع است. يكى از حكمتهاى آن، اين است كه هر چه افراد، بيشتر باشند، هر يك به سهم خود و نسبت به خصايل نيكويى كه دارند، نظر پروردگار را جلب و دعا را به هدف اجابت نزديك‏تر مى‏كنند. امام صادق عليه السلام فرمود: «هرگاه امرى پدرم (امام باقر عليه السلام) را محزون مى‏كرد، زنان و كودكان را جمع نموده دعا مى‏كرد و آنها آمين مى‏گفتند.» «1»

ج- واسطه قرار دادن اهل‏بيت عليهم السلام‏
گاهى جرم و اشتباه به‏گونه‏اى است كه انسان بايد شخص و يا اشخاص صاحب نفوذ و محترمى را واسطه قرار دهد تا مورد عفو و بخشش قرار گيرد. در دعا نيز چنين است اگر انسان هنگام دعا اولياى مقرب درگاه خدا را واسطه قرار دهد به‏خاطر آنها دعا به اجابت نزديك‏تر مى‏گردد. در ميان امت اسلامى هيچ كس از پيامبر و خاندانش نزد خدا محبوب‏تر نيست. خداوند، خود فرموده است: «محبوب‏ترين و گرامى‏ترين بندگانم نزد من محمّد و على، حبيب و ولى من هستند، هر كس به وسيله آن دو و خاندان پاكشان از من چيزى بخواهد خواسته‏اش را رد نمى‏كنم.» «2»رسول اكرم صلى الله عليه و آله نيز فرمود: «... إِجْعَلُونى‏ فى‏ أَوَّلِ الدُّعاءِ وَ فى‏ اخِرِهِ وَ وَسَطِهِ» «3»مرا در اول، وسط و آخر دعا قرار دهيد.