ب- مقدمات نماز
مقدمات نماز امورى هستند كه نمازگزار بايد قبل‏از شروع به نماز آنها را تحصيل كند، فقهاى بزرگوار در رساله‏هاى عمليّه، امورى را به عنوان مقدمه نماز بيان كرده‏اند كه بيشتر ناظر به بعد ظاهرى نماز است. نظير اين آداب بلكه عميق‏تر و گسترده‏تر از آن براى بعد باطنى و ملكوتى آن نيز مطرح است كه به اختصار به اهمّ آنها اشاره مى‏كنيم:

1- طهارت: همانگونه كه زدودن آلودگى‏هاى ظاهرى از بدن لازم است، پاكسازى از گناه، رذايل اخلاقى و ديگر پليدى‏ها نيز براى كمال بخشيدن به نماز ضرورت دارد، زيرا آلودگى جان به مراتب شديدتر از آلودگى ظاهرى است و به قول مولوى:
اين نجاست ظاهر از آبى رود
و آن نجاست باطن افزون مى‏شود

اين‏نجاست بويش آيد بيست گام
و آن نجاست بويش از رى تا به شام‏

بلكه بويش آسمان‏ها بر رود
بر دماغ حور و رضوان بر شود «3»

البتّه طهارت روح خود انواع و مراتبى داردكه بسط و بيان آنها دراين مختصر نمى‏گنجد. «1»

2- لباس: پس از زدودن آلودگى‏ها از بدن، لباسى لازم است كه آن را بپوشاند و ستر عورت كند. هر لباسى با هر كيفيّتى شايستگى حضور در پيشگاه ربوبى را ندارد. براى صحّت نماز دو شرط پاك و مباح بودن لباس كافى است. ولى براى اكمال نماز بايد ساير آداب مربوط به لباس نيز رعايت شود.
مهمتر از لباسى كه انسان تن خود را با آن مى‏پوشاند، لباسى است كه روح و جانش را با آن بيارايد. چه اين كه وقتى روح از آلودگى به معاصى و اخلاق رذيله و تعلّق به غير خدا منزّه و پيراسته شد، لازم است در پوشش ايمان و تقوا قرار گيرد تا از خطر انحراف و دستبرد شيطان محفوظ بماند. قرآن‏كريم لباس تقوا را براى انسان بهترين لباس دانسته مى‏فرمايد: «وَ لِباسُ التَّقْوى‏ ذلِكَ خَيْرٌ» «2»و پوشش تقوا نيكوتر است.

3- مكان: گرچه تمام زمين از ديدگاه عارفان عبادتگاه خداست، چنانكه رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمود: «جُعِلَتْ لِىَ الْارْضُ مَسْجِداً وَ طَهُوراً» «3»زمين برايم عبادتگاه و پاك كننده قرار داده شده.ليكن چون همه‏جاى زمين از حيث شرافت و فضيلت يكسان نيست شايسته است انسان بهترين مكان را براى اداى نماز و راز و نياز با خداوند برگزيند و مسجد مناسب‏ترين مكان براى نماز است. چرا كه خداوند آن را خانه خود ناميده به اين معنا كه آنجا محلّ ديدار و مجلس انس با اوست. از رسول خدا صلى الله عليه و آله نقل شده كه خداوند مى‏فرمايد:آگاه باشيد كه مساجد، خانه‏هاى من در زمين هستند و براى اهل آسمان مى‏درخشند همان‏گونه‏كه ستارگان براى اهل زمين مى‏درخشند. خوشا به حال كسى كه مساجد را خانه‏هاى خود بداند. خوشا به حال بنده‏اى كه در خانه‏اش وضو بگيرد آنگاه مرا در مسجد زيارت كند! آگاه باشيد كه تكريم و احترام زيارت كننده بر عهده زيارت شونده است. بشارت باد كسانى را كه در تاريكى شب به سوى مساجد مى‏روند، به نورى فروزان و روشنى بخش در قيامت! «1»

4- زمان: توجّه به اوقات فضيلت نماز نيز از ديگر عواملى است كه در كيفيّت‏بخشى و تأثيرگذارى نماز نقش مؤثّرى دارد. شايسته است مؤمن همواره با اشتياق در انتظار فرا رسيدن وقت نماز باشد و با رسيدن آن بى‏درنگ دست و دل از هر چه جز معبود است بردارد و مهيّاى سخن گفته و مناجات با حضرت دوست گردد.

5- قبله: همان‏گونه كه نمازگزار در حال نماز رو به قبله مى‏ايستد و از گرداندن چهره به چپ و راست اجتناب مى‏ورزد، شايسته است روح و قلب او نيز متوجّه خداوند باشند و از انديشيدن درباره هر آنچه غير اوست خوددارى كند.