ب- آثار اخروى‏
عمده‏ترين نتايج پرستش خداوند، در جهان آخرت و پس از مرگ عايد انسان مى‏شود؛ نتايج ارزنده‏اى كه آيار دنيوى عبادت با همه بزرگى در برابر آن ناچيزند. برخى از آثار اخروى عبادت عبارت است از:

1- آسايش در برزخ: سفر آخرت، سفر پرماجرا و هراس‏انگيزى است كه هر انسانى آن را پيش رو دارد. اين سفر از لحظه مرگ انسان آغاز مى‏شود و به ابديّت مى‏پيوندد.حفره قبر و زندگى در برزخ، اوّلين منزل سفر آخرت است كه در آن آدمى براى اوّلين بار با چهره تجسّم يافته اعمال نيك و بد خويش رو به رو مى‏گردد. اعمال عبادى كه انسان در دنيا انجام داده در عالم قبر و برزخ با چهره‏اى زيبا و آرامش‏بخش ظاهر مى‏شوند و در گذر از فراز و نشيب‏هاى زندگى برزخى به انسان يارى مى‏دهند و او را از وحشت و تنهايى ايمنى مى‏بخشند.امام باقر عليه السلام در اين باره مى‏فرمايد: «مَنْ أَتَمَّ رُكُوعَهُ لَمْ تَدْخُلْهُ وَحْشَةُ الْقَبْرِ» «2»هر كس ركوع- نماز- خود را كامل به جا آورد، وحشت قبر بر او وارد نمى‏شود.و نيز از امام صادق عليه السلام در اين باره چنين نقل شده:وقتى مؤمن را در قبر مى‏نهند، به همراه او شش صورت نورانى داخل قبر مى‏شوند و اطراف او را مى‏گيرند، يكى از آنها از ديگران نورانى‏تر است. مؤمن از آنها مى‏پرسد شما كيستيد؟ يكى مى‏گويد: من نماز هستم! دوّمى مى‏گويد من زكاتم! سوّمى مى‏گويد: من روزه‏ام! چهارمى مى‏گويد: من حجّ و عمره‏ام! پنجمى مى‏گويد: من نيكى‏هاى تو هستم كه به برادرانت رساندى! سپس همه اينها از آن صورت نورانى‏تر مى‏پرسند تو كه هستى كه از همه نورانى‏تر و خوشبوترى؟ مى‏گويد: من ولايت اهل بيت پيغمبرم! «1»

2- ايمنى در محشر: در صحنه قيامت به‏طور دقيق به اعمال نيك و بد انسان‏ها رسيدگى مى‏شود. روز قيامت به تصريح قرآن كريم به اندازه پنجاه هزار سال از عمر اين جهان به طول مى‏انجامد. در اين روز، انسان‏ها را در مواقف و ايستگاه‏هاى متعدّد مورد بازخواست و حسابرسى قرار مى‏دهند. عبادت خداوند موجب مى‏شود كه انسان در چنين روزى مورد لطف و عنايت الهى واقع شود و از سختى‏هاى عرصات محشر ايمنى يابد.قرآن كريم در اين باره مى‏فرمايد: «مَنْ جاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ خَيْرٌ مِنْها وَ هُمْ مِنْ فَزَعٍ يَوْمَئِذٍ امِنُونَ» «2»كسانى كه كار شايسته انجام دادند، پاداشى بهتر از آن خواهند داشت و آنها از وحشت و سختى اين روز (قيامت) درامانند.

3- نورانيّت در قيامت: كسى كه در دنيا عمر خود را صرف عبادت خداوند كرده در قيامت با چهره‏اى نورانى و آبرومند وارد محشر مى‏شود.قرآن كريم در اين باره مى‏فرمايد: «يَوْمَ تَرَى الْمُؤْمِنينَ وَالْمُؤْمِناتِ يَسْعى‏ نُورُهُمْ بَيْنَ أَيْديهِمْ وَ بِأَيْمانِهِمْ» «3»- اين پاداش بزرگ- در روزى است كه مردان و زنان با ايمان را مى‏نگرى كه نورشان، پيش رو و در سمت راستشان به سرعت حركت مى‏كند ....

4- ورود به بهشت: تمايل فطرى بشر به زندگى جاودانه و جهل او نسبت به سرنوشت آينده‏اش از مهمترين نگرانى‏هايى است كه همواره ذهن و فكر انسانها را به خود مشغول داشته است. ايمان به خدا و عبادت او از مهم‏ترين عوامل رفع اين نگرانى‏هاست، زيرا انسان در سايه ايمان و عبادت به حسن عاقبت و آينده نيك خود اطمينان پيدامى‏كند.عبادت خداوند موجب مى‏شود كه سرنوشت انسان به بهشت امن الهى منتهى شود و براى هميشه از نعمت زندگى سعادتمندانه در جوار رحمت حق برخوردار گردد.قرآن كريم در اين باره مى‏فرمايد: «وَمَنْ يَعْمَلْ مِنَ‏الصَّالِحاتِ مِنْ ذَكَرٍ اوْ انْثى‏ وَ هُوَ مُؤْمِنٌ فَاولئِكَ يَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ» «1»و كسى كه چيزى از اعمال شايسته را انجام دهد خواه مرد باشد يا زن درحالى‏كه ايمان داشته باشد چنان كسانى داخل بهشت مى‏شوند.حضرت على عليه السلام نيز مى‏فرمايد: «ثَمَنُ الْجَنَّةِ الْعَمَلُ الصَّالِحُ» «2»بهاى بهشت، عمل صالح است.