آداب روزه‏دارى‏
آيا تاكنون ديده‏ايد كسى در مجلس عزا و سوگوارى، اشعارى شاد و فرحزا بخواند و خوشحال و خندان باشد؟ يا ديده‏ايد شخصى با شال عزا در مجلس جشن و سرور شركت نمايد و گريه كند؟اگر پاسختان منفى است دليلتان چيست؟ شايد شما هم به اين مطلب اذعان داشته باشيد كه شركت در هر مجلسى تشريفات خاص خود را مى‏طلبد.حال، با توجه به اينكه «صائم» در مدّت روزه‏دارى، در حريم قدس الهى و ضيافة اللّه داخل مى‏شود و از سوى پروردگار پذيرايى مى‏گردد شايسته است آداب ويژه چنين محفلى را مراعات كند تا بيشتر مورد لطف «صاحب‏خانه» قرار گيرد. اينك برخى از آن آداب:

الف- پرهيز از گناهان‏
هرگناهى، خشم و غضب الهى را برمى‏انگيزد، امّا در ماه مبارك رمضان، آلوده شدن به گناه، زشتى بيشترى دارد، بدين خاطر ميهمان خدا نبايد گرد آن بگردد.روزى پيامبر صلى الله عليه و آله درباره ماه مبارك رمضان سخن مى‏گفت، امير مؤمنان عليه السلام پرسيد:اى رسول خدا! برترين عمل در اين ماه چيست؟ پيامبر صلى الله عليه و آله پاسخ داد:پرهيز از هر چه خدا حرام كرده است. «1»با اين وصف، بسيارى از روزه‏داران اگر دست از گناه نشويند جز تشنگى و گرسنگى طرفى نمى‏بندند. حضرت زهرا عليها السلام مى‏فرمايد: «ما يَصْنَعُ الصَّائِمُ بِصِيامِهِ إِذا لَمْ يَصُنْ لِسانَهُ وَ سَمْعَهُ وَ بَصَرَهُ وَ جَوارِحَهُ» «2»
روزه‏دارى كه زبان، گوش، چشم و اعضا و جوارحش‏را (از گناه) حفظ نكند، با روزه خود چه‏مى‏كند؟ (يعنى اين روزه چه سودى براى او دارد؟)

ب- انجام واجبات‏
دوّمين وظيفه ميهمان خدا اين است كه بقيه دستورات الهى را ناديده نگيرد كه اين خود، بزرگترين بى‏ادبى در محضر ربوبى است و چنين ميهمانى نزد ملكوتيان انگشت‏نما مى‏شود. به‏نظر شما آيا روزه داشتن و نماز نخواندن، روزه گرفتن و خمس ندادن، روزه‏دارى و مردم آزارى و ... با هم سازگارى دارد؟

ج- پرستش و نيايش‏
از ديگر آداب ماه خدا، نيايش و پرستش داوطلبانه است. فراوانى نمازها و دعاهاى ماه رمضان، گوياى اهميّت آن است. روزه‏دار با تشريفات ويژه‏اى به «ضيافةالله» دعوت شده و چه نيكوست كه با هديه گرانبهايى به محضر خداى سبحان شرفياب گردد و زيباترين هديّه به پيشگاه الهى، ساييدن پيشانى به خاك و بالا بردن دست نياز است.

د- تلاوت قرآن‏
ماه رمضان بهار قرآن است. قرآن و رمضان پيوندى ديرينه دارند، زيرا يكى ازشب‏هاى مبارك رمضان، يعنى شب قدر، ظرفيت نزول قرآن را دارا بوده و سزاوار است كه روزه‏دار، اين پيوند را نگسلد و با قرائت آيه‏هاى روح بخش قرآن، فضاى ملكوتى ماه خدا را عطرآگين سازد كه به گفته آورنده قرآن: «مَنْ تَلافيهِ آيَةً مِنَ الْقُرآنِ كانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِ مَنْ خَتَمَ الْقُرآنَ فى‏ غَيْرِهِ مِنَ الشُّهُورِ» «1»كسى كه يك آيه از قرآن را در ماه رمضان تلاوت كند به اندازه اجر يك ختم قرآن در ديگر ماهها نصيبش مى‏شود.

ه- آداب ديگر
آنچه گفته شد، مهمترين آداب ميهمانى خدا بود، به برخى ديگر فقط اشاره مى‏كنيم.صدقه به فقرا و مستمندان، احترام به بزرگترها، مهربانى با كوچكترها، صله رحم، ترحّم به يتيمان، توبه و استغفار، افطارى دادن، خوش‏خلقى، مدارا با زيردستان، صلوات بر محمد و آل محمد و .... «2»