3- حفظ استقلال فرهنگى‏
صيانت استقلال فرهنگ خودى از وابستگى و رنگ پذيرى از فرهنگهاى بيگانه نيز اصل گرانقدرى است كه بايد پاس داشته شود؛ اين وظيفه مهم اگر انجام گيرد، بسان دژى استوار، فرهنگ اسلامى را از هجوم فرهنگ بيگانه حفظ مى‏كند. چنان كه اشاره شد، اسلام در پاسخگويى به نيازهاى فكرى و فرهنگى انسان از استغناى كافى برخوردار است و هيچ نيازى به منضم كردن فرهنگ بيگانه به فرهنگ اصيل خود ندارد و هيچ مسلمانى مجاز نيست كه در اين وادى از بيگانگان وام بگيرد.در اواخر دوران امويان و در آستانه تشكيل دولت عباسى، تب ترجمه متون يونانى، بويژه فلسفه و كلام بالا گرفته بود، عده‏اى با فراگيرى اصطلاحات غربى و انضمام آنها به برخى از آيات و روايات، در برابر مكتب اصيل اهل بيت (ع) موضع گرفتند، حضرت امام باقر صلوات‏الله‏عليه بسان كوهى استوار در مقابل اين گردباد مقاومت كرد و به دو تن از آنها به نامهاى «سلمة بن كهيل» و «حكم بن عيينه» فرمود: «شَرِّقا وَ غَرِّبا لَنْ تَجِدا عِلْماً صَحيحاً الَّا شَيْئاً يَخْرُجُ مِنْ عِنْدِنا اهْلَ الْبَيْتِ» «2»
به شرق برويد يا به غرب برويد، هرگز دانش صحيحى را جز نزد ما اهل بيت نخواهيد يافت.اين تفكر ناب، در ساليان متمادى بر پيروان اهل بيت، بويژه حوزه علميه حاكم بوده و شاگردان اين مكتب همواره دانش و تقوا را در دنيا منتشر كرده‏اند، ولى هرگز استقلال خويش را حتى يك روز با ديگران سودا نكرده‏اند. امام خمينى (ره) در سخنان خود با دانشگاهيان، از آنان مى‏خواهد كه از حوزه علميه الگو بگيرند و استقلال خود را- كه در زمان رژيم منحوس پهلوى بر باد رفته- بازيابند:... ما دانشگاهى مى‏خواهيم كه ما را از وابستگى‏ها بيرون بياورد، ما را مستقل كند، تمام كشور ما را مستقل كند و از وابستگيها خارج كند. ما متخصص مى‏خواهيم و اسلام با تخصص موافق است و اسلام در رأس اديانى است كه از علم و تخصص تمجيد كرده و مردم را دعوت كرده است، حتى دعوت كرده است كه هر جا يافتيد علم را، حتى از هر كافرى يافتيد، آن را بگيريد، اما بايد بگيريد و در خدمت اسلام و كشور باشد نه علم را بگيريد و بر ضد كشور خودتان استعمال كنيد. ما مى‏خواهيم يك دانشگاهى داشته باشيم و يك كشورى داشته باشيم كه اين وابستگى مغزى ما را- كه مقدم بر همه وابستگيها و خطرناكتر از همه وابستگيهاست- نجات بدهد ... ما مى‏خواهيم دانشگاهى باشد كه همفكر باشد با دانشگاههاى علميه قديمى كه آنها هيچ روز وابسته به خارج نبودند ... «1».
براى حفظ استقلال فرهنگى، امور زير ضرورى است:- خواندن كتاب و مجلات و ديدن و شنيدن فيلمها و نوارهاى گمراه كننده ممنوع است و بايد از پخش و تكثير آن جلوگيرى شود و جز مسؤولان متخصص و آگاه در اختيار كسان ديگر قرار نگيرد.- مسلمانان بايد در لباس، زينت، معمارى و شهرسازى، اثاث خانه، غذا، آداب معاشرت، سيستم ادارى، برنامه‏هاى خرد و كلان آموزشى، زبان، قانون و مقررات و ...همواره بر اساس فرهنگ اصيل اسلامى برنامه ريزى كنند و رسانه‏هاى گروهى، دقت و هشيارى لازم را به كار برند تا ضمن انتشار و توسعه فرهنگ خودى، از نفوذ فرهنگ بيگانه جلوگيرى شود. «2»