4- صبر و پايمردى‏
سرشت دنيا را با سختى و بلا آفريده‏اند و هر كس در برابر ناملايمات آن تاب نياورد، نصيبى جز شكست و زبونى نخواهد برد و عزّت و پيروزى از آنِ پايمردان و صبوران است. داستان پيروزى طالوت و همرزمان او، در قرآن مجيد، ضرب‏المثل استقامت مردان مقاومى است كه با تعداد اندك بر انبوه دشمن پيروز شدند. «2»
امام باقر عليه‏السلام نيز به اين واقعيت تصريح كرده، مى‏فرمايد: «مَنْ صَبَرَ عَلى‏ مُصيبَةٍ زادَهُ اللَّهُ عَزَّوَجَلَّ عِزّاً عَلى‏ عِزِّهِ» «3»هر كس بر مصيبتى شكيبايى كند، خداوند بزرگ، بر عزّتش مى‏افزايد.مصيبتهاى عالم سياست، ممكن است شخصى، گروهى، اقتصادى، نظامى، ملّى، مذهبى، زودگذر، پايدار و جز آن باشد، چنان كه احتمال مى‏رود، طبيعى، مصنوعى، داخلى، خارجى و مانند آن باشد كه سياستمداران بايستى با صبر و پايمردى و درايت و تدبير به چاره جويى برخيزند و از خداى سبحان و همّت بى‏شائبه مردم كمك گيرند و مطمئن باشند كه با چنين روحيه‏اى هر گردبادى را از سر خواهند گذراند و پايان شب سيه سفيد است.
علاوه بر عوامل ياد شده، امور متعدد ديگرى در عزتمندى فردى و اجتماعى نقش دارد كه از آن جمله، تقوا، انصاف، شجاعت، قناعت، خوددارى از شرّ و ديگر كمالات اخلاقى را مى‏توان نام برد كه به خاطر مراعات اختصار به آنها نپرداختيم.