اهداف تشكيل خانواده

بديهى است كه هدف اصلى از تشكيل خانواده، بقاى نسل، تشكيل جامعه سالم و تأمين سلامت روانىِ افراد است. در مرحله بعد يكى از اهداف زندگىِ خانوادگى، تأمين نيازهاى افراد خانواده در سايه زندگىِ مشترك است و هر كارى به نسبت مقدار تأثيرى كه در برآوردن اين هدف داشته باشد، ارزشمند خواهد بود.
كارهايى كه اعضاى خانواده، در مسير تأمين اين هدف انجام مى دهند به دو نوع اصلى تقسيم مى شود:
الف) كارهايى كه از همه اعضاى خانواده ساخته است و همه به طور يك سان مى توانند با انجام آن ها در تأمين اين هدف مؤثر باشند.
ب) كارهايى كه از همه اعضا ساخته نيست، بلكه به تناسب ويژگى ها و خصوصيات جسمى و روانىِ اعضا، هر يك از آن ها از فرد خاصى ساخته است و انجام آن از توان اعضاى ديگر خارج خواهد بود و بر همين اساس، به طور طبيعى، نوعى تقسيم كار در بين اعضاى خانواده، شكل مى گيرد.
مثلا ايفاى نقشى كه زن در محيط خانواده مى تواند داشته باشد، هيچ گاه در توان مرد نيست. زن با توجه به ويژگىِ ساختمان طبيعى و جسمانى اش مى تواند باردار شود و پس
? صفحه 71?
از وضع حمل، قادر است كودك خود را با شيرى كه در سينه دارد، تغذيه كند و با توجه به خصوصيات روانىِ مادرانه، او را پرورش دهد؛ اما اين گونه كارها از مرد، كه داراى ويژگى هاى جسمانى و روانىِ ديگرى است، بر نمى آيد.
متقابلا، مرد نيز با توجه به خصوصيات جسمانى و روانىِ خود، مى تواند وظايفى را در مسير تأمين اهداف خانواده بر عهده بگيرد كه زن قادر به انجام آن ها نيست.
پس تفاوت ارزش مرد و زن، در تأمين اهداف خانواده، به تفاوت ويژگى هاى روحى و جسمى آنان مربوط مى شود و در يك سنجش كلى مى توان گفت كه زن از نظر احساسات و عواطف، معمولا قوى تر است و مرد از نظر تدبير و تعقل. و از آن جا كه محيط خانواده، هم به تدبير نياز دارد و هم به پرورش و تربيت، اين تقسيم كار به شكل طبيعى به وجود مى آيد كه مرد به اداره خانواده و تأمين نيازهاى اقتصادىِ آن بپردازد و زن كه از عشق و احساس به فرزندان خود لبريز است و بيش تر مى تواند آن ها را تحمل كند، پرورش فرزندان را بر عهده گيرد. بنابراين، بررسىِ دقيق اخلاق در خانواده و شناخت احكام و ارزش هايى كه اسلام
در اين زمينه مطرح كرده است تا حد بسيارى به شناخت خصوصيت هاى جسمى و روحى هر يك از اعضاى خانواده و نقش هاى ويژه اى كه مى توانند ايفا كنند،بستگى دارد. اكنون با توجه به آن چه گفته شد، اصول و مبانىِ حاكم بر خانواده را به طور خلاصه، بيان مى كنيم.