ضرورت نظم در نيروهاى نظامى‏
چنانكه از واژه «نظامى» بر مى‏آيد، نظم وانضباط ازشرايط حياتى نيروهاى نظامى است. اگر نيروى نظامى منظم و منضبط نباشد نمى‏تواند هويت شغلى خود را حفظ كند، تا چه رسد به اينكه حافظ كشور و مرزهاى آن درمقابل بى نظميهاى داخلى و خارجى باشد. چگونه مى‏توان از نيروى فاقد نظم و برنامه انتظار داشت كه آشوب طلبى و دست درازى بيگانه يا هرج و مرج داخلى را نابود كند و نظام مملكت را حفظ نمايد؟!
خشك ابرى كه بود زآب تهى نايد از وى صفت آبدهى‏ اهميت نظم درامورنظامى به حدى است كه علاوه بر رعايت دقيق آن در ارتشهاى بزرگ جهان، گروههاى چريكى و پارتيزانى نيز اصولى مربوط به خود دارند كه نظم و انضباط در آنها منظور شده است.
تاريخ اسلام نشان مى‏دهد كه درجنگهاى صدر اسلام نيز، مسلمانان با نظم وانضباط كامل حضور يافته و با ايمان واعتقادى كه به هدف و راه خويش داشتند، پيروزى را از آن خود مى‏ساختند. رسول خدا صلى الله عليه و آله و امير مؤمنان عليه‏السلام در جنگها، افراد لايق را به فرماندهى بر مى‏گزيند و مسايل امنيتى، استتار، سازماندهى تاكتيك نظامى، آرايش نيرو، دستور حمله، تضعيف روحيه دشمن و تقويت نيروهاى خودى و ... را از نظر دور نمى‏داشتند، دستورات خود را پى گيرى كرده و در صورت تخلّف، متخلّفان را باز خواست مى‏كردند و در صورت ضرورت مراسم رژه بر پا مى‏كردند و همه اينها با نظم خاصى صورت مى‏گرفت. چنان كه نقل شده:
«پيش از درگيرى درميدان احُد، رسول خدا (ص) شخصاً مشغول تنظيم صفوف رزمندگان اسلام شد.» «1»
وعلى عليه‏السلام نيز در جنگ صفين سفارش كرد:
«فَسَوَّوا صُفُوفَكُمْ كَالْبُنْيانِ الْمَرْصُوصِ وَقَدِّمُوا الدَّارِعَ وَاخِّرُوا الْحاسِرَ وَ عَضُّوا عَلَى الْاضْراسِ ... وَ اميتُوا الْاصْواتَ ... وَالتَوُوا فى‏ اطْرافِ الرِّماحِ» «2»
صفهايتان را چون ديوارى سربين منظم كنيد، زره پوشها را جلو و سرداران‏
پشت سر آنها قرار دهيد ودندانها را بر هم بفشاريد ... و صداها را خاموش كنيد ... و اطراف نيزه داران و نيزه ها گرد آييد.
مقام معظم رهبرى- حضرت آيةا ... خامنه‏اى- نيز درباره ضرورت نظم مى‏فرمايد:
«نظم دقيق، حدّ فاصل بين يك سازمان نظامى با تشكيلات ديگر است و بدون آن، نظام و يك سازمان نظامى، موجوديت نخواهد يافت.» «3»
درجاى ديگر تذكر مى‏دهد:
«... انقلابى بودن، به معناى اهميت ندادن به نظم و انضباط نيست. اينطور اشتباه نشود كه‏ سپاه اگر مى‏خواهد انقلابى باشد، بايد به نظم نظامى و اين انضباطى كه محصول قرنها تجربه است بى اعتنا بماند، بر عكس ما معتقديم كه نظم و انضباط امروز جزو بيتهاى بلند قصيده انقلاب ماست. در همه شؤون جامعه، در همه تشكيلات ادارى، درزندگى عادى مردم بايد نظم و انضباط بر قرار باشد و نظم از اسلام است و اميرالمؤمنين فرزندان خود را به نظم دعوت و وصيت كرده است. وقتى يك واحدى، نظامى باشد و سروكار او با جنگ، با كشتن و كشته شدن، با جانهاى انسانها شد، به نظم نيازمندتر است. بنابراين انقلابى بودن سپاه به معناى اهميت ندادن به نظم نيست.» «1»