ب- نظم در تشريع:
همه آياتى كه در باره قوانين و مقررات الهى نازل شده، بر قرار كننده نظم و برنامه در زندگى فردى واجتماعى مسلمانان است. با اين بيان، قرآن همواره پيروان خويش را به داشتن يك برنامه صحيح و منظّم دعوت مى‏كند و خواستار آن است كه مسلمانان در زندگى به اصول و مقررات الهى پاى بند بوده، طبق برنامه‏اى كه خدا براى آنان تنظيم كرده، زندگى كنند و هيچ گاه از حدود الهى گام فراتر ننهند. چرا كه:
«مَنْ يَتَعَدَّ حُدُودَ اللَّهِ فَاولئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ» «2»
آنان كه از حدود الهى تجاوز كنند، همانان ستمكارانند.
از اين رو، مى‏توان گفت يكى از اهداف مهمّ پيامبران الهى، تنظيم برنامه زندگى انسانها درتمام ابعاد آن بوده و در صدد بودند تا جامعه طبق برنامه تنظيمى از جانب پروردگار به زندگى خويش ادامه دهد و از آن تخطّى نكند.
به عنوان مثال قرآن براى انجام عبادتهاى اسلامى وقت و برنامه‏اى تنظيم كرده، تا همه مسلمانان در آن وقت معين به عبادت بپردازند. چنان كه براى روزه گرفتن، ماه مبارك رمضان‏ را معلوم كرده و ابتداء و انتهاى روزه هر روز را معلوم كرده است و مى‏فرمايد:
«... كُلُوا وَاشْرَبُوا حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ الْابْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الْاسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ ثُمَّ اتِمُّوا الصِّيامَ الَى اللَّيْلِ» «1»
بخوريد و بياشاميد تا رشته روشن صبحدم در تاريكى شب آشكار شود و روزه را به شب برسانيد.
و در جاى ديگر افرادى را كه در امور اجتماعى خود، منظم و هماهنگ و با اجازه رهبرى عمل مى‏كنند، در زمره مؤمنان قرار داده و آنان را چنين مى‏ستايد:
«انَّمَاالْمُؤْمِنُونَ الَّذينَ امَنُوا بِاللَّهِ وَ رَسُولِهِ وَ اذا كانُوا مَعَهُ عَلى امْرٍ جامِعٍ لَمْ يَذْهَبُوا حَتَّى يَسْتَأْذِنُوهُ» «2»
مؤمنان كسانى هستند كه به خدا و پيامبرش ايمان آورده‏اند و چون با پيامبر دركارى همگانى باشند، تا از او رخصت نطلبيده‏اند نبايد بروند.
در آيه‏اى ديگر نيز، رزمندگان راهش را كه منظم، محكم و استوار وارد پيكار مى‏شوند، مورد محبت خود قرار داده، مى‏فرمايد:
«انَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذينَ يُقاتِلُونَ فى‏ سَبيلِهِ صَفّاً كَانَّهُمْ بُنْيانٌ مَرْصُوصٌ» «3»
خداوند دوست دارد كسانى را كه در راه او در صفى، همانند ديوارى كه اجزايش را با سرب به هم پيوند داده باشند، مى‏جنگند.