فهرست مطالب۱ پژوهش های تفسیری آیه ۱۲۲ سوره توبه ۲ موضوع : جهاد علمی مسلمانان ۳ گروهى براى جنگ و گروهى براى علم۴ شأن نزول:۴٫۱ ۱) عربهای صحرا نشین ۴٫۲ ۲) شرکت همگانی در جهاد۴٫۳ ۳) تایید مبلغین اسلام ۵ نکته ها و اشاره ها :۵٫۱ ۱) سه گونه تفسیر ۵٫۱٫۱ ۱) تعلیم در مراکز […]
فهرست مطالب
تفسیر رضوان . حوزه علمیه اصفهان
توبه : ۱۲۲. وَ ما کانَ الْمُؤْمِنُونَ لِیَنْفِرُوا کَافَّهً فَلَوْ لا نَفَرَ مِنْ کُلِّ فِرْقَهٍ مِنْهُمْ طائِفَهٌ لِیَتَفَقَّهُوا فِی الدِّینِ وَ لِیُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذا رَجَعُوا إِلَیْهِمْ لَعَلَّهُمْ یَحْذَرُونَ
و هرگز مؤمنان همگى بسیج نمىشوند؛ پس چرا از هر گروهى از آنان، دستهاى بسیج نمىشوند (و کوچ نمىکنند)، تا در دین، فهم عمیق نمایند؛ و تا قومشان را به هنگامى که به سوى آنان باز مىگردند، هشدار دهند؟! تا شاید (از مخالفت خدا) بیمناک شوند.
داستان نزول این آیه سه گونه حکایت شده است:
نخست آنکه آیه در مورد عربهاى صحرانشین است که همگى براى فراگیرى معارف اسلامى به سوى مدینه حرکت کردند و سبب مشکلات اقتصادى مردم شدند. آیه فرود آمد و به آنان دستور داد که همگى دیار خود را ترک نکنند و اگر گروهى براى کسب معارف اسلامى بیایند و در بازگشت براى مردم خود بازگو کنند، کافى است «۱».
دوم آنکه آیه در مورد حرکت به سوى جهاد است؛ زیرا پس از سرزنش متخلّفان جنگ تبوک، همه مسلمانان مکلّف، در جنگها شرکت مى کردند و گاهى پیامبر صلى الله علیه و آله در مدینه تنها مى ماند، این آیه فرود آمد و دستور داد گروهى در مدینه بمانند و معارف را از پیامبر صلى الله علیه و آله بیاموزند و هنگامى که مجاهدان از جنگ بازگشتند، برایشان بیان کنند «۲».
سوم آنکه آیه در مورد گروهى از یاران پیامبر صلى الله علیه و آله است که براى تبلیغ اسلام به میان قبایل صحرانشین رفتند و مورد استقبال قرار گرفتند؛ اما برخى بر آنان خرده گرفتند که چرا پیامبر را رها کرده و به اینجا آمده اید؟! آنان ناراحت شدند و خدمت پیامبر صلى الله علیه و آله بازگشتند؛ این آیه فرود آمد و برنامه تبلیغى آنان را تأیید کرد «۳».
_____________________
(۱). تفسیر تبیان، ذیل آیه
(۲). تفسیر مجمع البیان، ذیل آیه
(۳). همان و تفسیر نمونه، ج ۸، ص ۱۹۰- ۱۸۹
این آیه با توجه به شأن نزولهایى که بیان گردید، سه گونه تفسیر مى شود:
نخست آنکه مسلمانان به عنوان واجب کفایى وظیفه دارند که از هر جمعیتى، عدّه اى برخیزند و براى فراگیرى معارف اسلامى به مراکز بزرگ اسلامى بروند و پس از یادگیرى علوم، به شهر و دیار خود بازگردند و به تعلیم دیگران بپردازند. «۲»
دوم آنکه در هنگام جهاد، گروهى به جبهه بروند و گروهى دیگر بمانند و پس از بازگشت مجاهدان، معارف را به آنان بیاموزند «۳».
سوم آنکه گروهى از مسلمانان به عنوان واجب کفایى به جبهه بروند و در صحنه جهاد با تعالیم اسلامى آشنا شوند و آثار عظمت و حقانیت اسلام را با چشم ببینند و بعد از بازگشت، براى دوستان خود بازگو نمایند. «۴»
نتیجه گیری از سه تفسیر
در مجموع تفسیر اول مناسبتر به نظر مى رسد ، ولى تفسیر دوم با سیاق آیات قبل و بعد سازگارتر است و تفسیر سوم جالب و جذّاب است؛ البته این احتمال نیز هست که هر سه تفسیر مقصود باشد.
__________________________________________________
(۲). این تفسیر با شأن نزول اول که مرحوم شیخ طوسى در تفسیر تبیان آورده است، سازگار است
(۳). این تفسیر با شأن نزول (معروف) دوم سازگار و مورد تایید تفسیر نمونه است، ولى نیاز به تقدیر دارد «من کل فرقه طائفه لتبقى طائفه لیتفقهوا» و افزون بر آن، ضمیر «إِذا رَجَعُوا إِلَیْهِمْ» باید اینگونه معنا شود: «اذا رجع القوم الى الطائفه» که خلاف مشهور و ظاهر آیه است
(۴). این تفسیر مورد قبول طبرى بوده و برخى مفسران نیز به عنوان احتمال آوردهاند (ر. ک: نمونه، ج ۸، ص ۱۹۱)
اگر این آیه در مورد شرکت گروهى در جهاد باشد، ناسخ و منافى آیات قبل نیست که همگان را به شرکت در جنگ فرا مى خواند؛ زیرا هر کدام متعلق به ظرف زمانى خاص است؛ یعنى هنگامى که مسلمانان با امپراطورى بزرگ روم روبه رو بودند، همه باید در جهاد شرکت مى کردند ، اما در جنگهاى کوچک باید گروهى در پشت جبهه بمانند و به جهاد علمى بپردازند.
مقصود از «تَفقُّه در دین» همان فهم و درک عمیق همه معارف دینى است که شامل اصول عقاید، فروع و احکام مى شود «۱» و اگر در عصر ما واژه ى «فقیه» به متخصصان فروع دین گفته مى شود، یک اصطلاح خاص است، و گرنه از منظر قرآن «فقیه» کسى است که در علوم مختلف اسلامى مانند تفسیر، عقاید، کلام، فقه، اصول، رجال و … متخصص شود.
مقصود از «دین» مجموعه اى از عقاید ، احکام و مطالب اخلاقى است که به نام اسلام خوانده مى شود.
از این آیه استفاده مى شود که تحصیل علم و دانش در زمینه همه معارف اسلامى، یک واجب کفایى است؛ یعنى همواره باید گروهى از مسلمانان به تحصیل علم بپردازند و براى تبلیغ به اطراف جهان بروند؛ به عبارت دیگر، تحصیل و آموزش معارف دینى هر دو واجب کفایى است.
۶) اهمیت جهاد تعلیم و جهاد نظامی
از آیه استفاده مى شود که اسلام براى تعلیم و تعلّم اهمیت زیادى قائل است ، تا آنجا که مسلمانان را به دو گروه جهادگران نظامى و جهادگران علمى تقسیم مى کند و گروهى از مسلمانان را از خدمت نظامى و سربازى معاف مى نماید تا به تحصیل علم بپردازند.
این آیه ریشه تشکیل حوزه هاى علمیه و تشکیل نهاد عالمان دین در اسلام است و این آیه شعار تمام روحانیان اسلام در طول اعصار بوده و هست.
از این آیه استفاده مى شود که هدف از تحصیل معارف اسلامى هشدار به مردم و هشیار کردن آنها و نجات از غفلت و بى تفاوتى است «۱».
__________________________________________________
(۱). تفسیر نمونه، ج ۸، ص ۱۹۳
تفسیر قرآن مهر، ج۸، ص: ۳۴۴
آموزه ها و پیامها :
۱٫ همهى مسلمانان در یک جا نمانند و برخى براى کسب دانش اسلامى سفر کنند.
۲٫ دانش آموختگان اسلام، پیام حیاتبخش خود را به مردم برسانند.
۳٫ مسلمانان وظیفه دارند به دو صورت جهاد کنند: جهاد نظامى و جهاد علمى.
۴٫ همه معارف دین را به طور عمیق فراگیرید.
۵٫ براى تبلیغ کردن مبلّغان اسلامى، مردم هموطن مبلّغ در اولویت هستند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
تمامی حقوق این سایت محفوظ است.