فهرست مطالب۱ پژوهش های تفسیری آیه ۱۲۵ سوره بقره ۲ موضوع : عظمت کعبه و ویژگیهای آن و وظایف مردم و رهبران الهی ۳ نکته ها و اشاره ها :۳٫۱ ۱) کعبه : بازگشتگاهِ توحید و فطرت ۳٫۲ ۲) امنیت سرزمین کعبه ۳٫۳ ۳) معرفی مقام ابراهیم علیه السلام ۳٫۴ ۴) «بَیتی» اضافه تشریفی ۳٫۵ […]
فهرست مطالب
تفسیر رضوان . حوزه علمیه اصفهان
۱۲۵٫ وَ إِذْ جَعَلْنَا الْبَیْتَ مَثابَهً لِلنَّاسِ وَ أَمْناً وَ اتَّخِذُوا مِنْ مَقامِ إِبْراهِیمَ مُصَلًّى وَ عَهِدْنا إِلى إِبْراهِیمَ وَ إِسْماعِیلَ أَنْ طَهِّرا بَیْتِیَ لِلطَّائِفِینَ وَ الْعاکِفِینَ وَ الرُّکَّعِ السُّجُودِ
و (یاد کنید) هنگامى که خانه [کعبه] را براى مردم محل بازگشت [و پاداش] و أمن [و امان] قرار دادیم. و (فرمودیم:) از مقام ابراهیم، نمازخانهاى (براى خود) برگزینید. و با ابراهیم و اسماعیل عهد کردیم که: «خانه مرا براى طواف کنندگان و مجاوران و رکوع کنندگانِ سجدهگر، پاک و پاکیزه کنید.»
کعبه ، قبله ى عبادت مسلمانان، محلى است که خداپرستان به آن روى مى نمایند و نه تنها از نظر جسمانى که از نظر روحانى نیز، بازگشت به توحید و فطرت نخستین مى کنند و در آنجا ثواب مى برند. «۱»
بازگشتگاه . توحید . فطرت . مثابه . خداپرستان . عبادت . وطن اول . وطن . ثواب
در این آیه، کعبه پناهگاه و کانون امن و امان اعلام شده است. در اسلام مقررات شدیدى براى اجتناب از هرگونه کشمکش و جنگ و خونریزى در این سر زمین مقدس وضع شده است، به طورى که نه تنها انسانها، بلکه حیوانات و پرندگان نیز در آنجا در امن و امان اند.
امنیت . امن . کعبه . پناهگاه . مقررات . منع جنگ . منع کشمکش . انسانها . حیوانات . گیاهان
مقام ابراهیم علیه السلام جایگاهى است با فاصله ى تقریبى ۱۳ مترى کعبه که بر حاجیان لازم است، پس از طواف خانه ى کعبه، پشت آن مقام قرار گیرند و نماز طواف را به جا آورند. در آنجا سنگى قرار دارد که حکایت شده حضرت ابراهیم علیه السلام براى بالا بردن دیوارهاى کعبه بر روى آن مى ایستاده است. آن سنگ فعلًا در محفظه اى در مقام ابراهیم نگهدارى مى شود. «۲»
مقام ابراهیم . ۱۳ متری . لزوم نماز . نماز طواف . پشت مقام . ابراهیم . سنگ . دیوار کعبه
خدا جسم نیست تا نیازمند خانه باشد؛ پس مقصود از واژه ى «بَیْتِیَ» (خانه ى من) که در آیه آمده است، همان اضافه ى تشریفى است؛ بدین معنا که براى بیان شرافت و عظمتِ چیزى، آن را به خدا نسبت مى دهند، همانطور که به ماه رمضان «شهر اللَّه» (ماه خدا) مى گویند.
بیت . اضافه تشریفی . خداوند . شرافت . عظمت . ماه رمضان
خدا، ابراهیم و اسماعیل علیهما السلام، یعنى دو پیامبر بزرگ خود را خادم کعبه گردانید و به آنان دستور داد که آنجا را از وجود آلودگى هاى ظاهرى و معنوى پاک سازند. از اهمیتى که خدا به پاکى خانه ى کعبه مى دهد مى آموزیم که ما نیز باید در پاکى خانه ى خدا بکوشیم. آرى، مکانهاى مقدس، همچون کعبه و مسجد، باید پاک و پاکیزه و رغبت انگیز باشند.
__________________________________________________
(۱). واژه ى «مثابه» در اصل به معناى بازگشت به حالت اول، یا به معناى محل بازگشت براى ثواب بردن است. (ر. ک: التحقیق فى کلمات القرآن الکریم، مادهى «ثوب»)
(۲). البته برخى از مفسران نیز آن را به معناى حج، عرفه، مشعر، حجرات و تمام حرم مکه دانستهاند (ر. ک: تفسیر نمونه، ج ۱، ص ۴۴۸)
کعبه را محل عبادت قرار دهید و در پاکى آن بکوشید.
طواف کنندگان، عبادتگران و مجاوران کعبه را، محترم بشمارید و به آنان خدمت کنید.
کعبه بسیار عظیم است، به طورى که رهبران بزرگ الهى خادم آن مىشوند.
کعبه حرم امن الهى است (پس امنیت آن را پاس بدارید).
تفسیر قرآن مهر، ج۱، ص: ۳۹۷
تمامی حقوق این سایت محفوظ است.